2021. június 23. - Elkészült a tavalyi év faanyag kereskedelmi lánc (EUTR) ellenőrzéseinek tapasztalatait és az illegális fakitermelés kockázatával kapcsolatos aktuális statisztikai adatokat bemutató összefoglaló.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei több mint 400 eljárást indítottak, mintegy 650 illegális faanyag hirdetést szűrtek ki és 44,75 millió forint bírságot szabtak ki 2020-ban országos szinten. Az EUTR nemzeti hatóság tavaly megyénkben hét esetben szabott ki bírságot összesen egymillió forint értékben.
Az illegális fakitermelés és kereskedelem visszaszorítása – amellett, hogy komoly gazdasági érdek – a fával borított területek védelmét, fejlesztését is szolgálja – tájékoztatta hírportálunkat a Nébih. A fa, mint megújuló tüzelő- és nyersanyag továbbra is a mindennapjaink része, ami kizárólag jogszerűen kitermelt forrásból származhat. Ezt pedig a faanyag kereskedelmi lánc mind szélesebb körű ellenőrzésével lehet elérni.
A Nébih, a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletére kijelölt hatóságként, idén is elkészítette és közzétette a 2020-as év összefoglalóját az illegális fakitermelés kockázatának alakulásáról, valamint az EUTR ellenőrzések tapasztalatairól.
Az illegális fakitermelés szempontjából a legmagasabb kockázatú megyék továbbra is Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest. Fejér besorolása romlott egy kategóriát, míg a többi megyéé nem változott.
A Jászkunság kockázati besorolása évek óta közepes.
Számokkal kifejezve tavaly 8,4 volt a 20-as skálán, amivel megyénk a középmezőnyben található. Ám 2019-hez viszonyítva a kockázati besorolás mértéke 0,9-el emelkedett, hasonlóan Komárom-Esztergom megyéhez. Ennél nagyobb növekedés csak Budapest esetében történt, viszont a 2017-es adatokhoz képest térségünkben csak alig változott a kockázati besorolás 2020-ban.
Fontos kiemelni, hogy a Nébih vizsgálatainak száma jelentősen emelkedett és célirányosabbá vált az előző évihez képest. Az EUTR szakemberek az adminisztratív és helyszíni ellenőrzések alapján országos szinten 427 eljárást indítottak. A megelőző jellegű ellenőrzések során 649 illegális faanyag hirdetést szűrtek ki és 44,75 millió forint bírságot szabtak ki. Az elkobzott bevétel csaknem 16,4 millió forint, míg a zár alá vett vagy elkobzott faanyag mennyisége 3 364 köbméter. Ezen fatermékek ingyenes, közcélú tulajdonba adása 2020 óta folyamatosan zajlik.
A statisztika Jász-Nagykun-Szolnok megyére vonatkozó adatokat is tartalmaz. Ebből kiderült, hogy az EUTR nemzeti hatóság tavaly térségünkben hét esetben szabott ki bírságot, míg 2017-ben egy alkalommal, 2018-ban és 2019-ben pedig egyszer sem. A büntetés összege 2017-ben százezer, míg 2020-ban egymillió forintra rúgott.
Az EUTR által végzett vizsgálatok és lakossági bejelentések száma 2019-ben hat, 2020-ban pedig 22 volt, az EUTR által észlelt jogszerűtlen hirdetések száma pedig 15-ről 40-re nőtt 2020-ban az előző esztendőhöz képest.
Az EUTR eljárásaiban feltárt jogsértések száma viszont csökkent tavaly, 28-ról 22-re. A zár alá vett, elkobzott fatermék mennyisége 2020-ban 39,4 köbméter volt. A statisztika szerint tavaly nyolc faáru, 31 élőfa és 40 tűzifa lopást regisztráltak.
Idén kiemelten ellenőrzik a szállítójegyeket
A hivatal EUTR szakemberei – az ellenőrzések mellett – ismeretterjesztő és ügyféltámogató tevékenységüket is tovább folytatták tavaly. Ennek nyomán csaknem 900 telefonhívást fogadtak és mintegy 2000 elektronikus levélre válaszoltak az ügyfelek megkeresései alapján.
Szomorú tapasztalat, hogy bár az EUTR-rendszer bevezetését követően sokan bejelentkeztek a Nébih nyilvántartásába (2020-ban már csaknem 7100 regisztrált láncszereplő volt), azonban az önkéntes jogkövetési hajlandóság több láncszereplőnél elmaradt mostanra. Ezt támasztja alá, hogy a faanyag eredetének nyomon követhetőségét a telephelyi nyilvántartásokban több helyen már nem biztosították. Emiatt a Nébih ellenőrei az idei évben kiemelten ellenőrzik a szállítójegyeket és a telephelyi nyilvántartásokat.
A hivatal kéri, hogy aki gyanús, vagy illegális faanyag-kereskedelmi tevékenységet észlel, jelezze azt az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.
Czakó Nóra

 

No events