2021. október 8. - Idén nyáron mutatta be az Európai Bizottság az erdőgazdasági stratégiáját, amely a Nature szaklapban publikált tanulmányra épül.

A svéd köztévének adott interjúban Virginijus Sinkevičius most élesen bírálta Svédországot, mert szerinte az országban túl gyakran és nagy területen végeznek tarvágást. Az uniós biztos rámutatott, hogy nagy óvatossággal és különleges helyzetekben lehet csak azt alkalmazni.  A fakitermelés 2016 és 2018 között 49 százalékkal emelkedett az unióban, a legnagyobb része a kitermelésnek, 27 százalék, Svédországban történik. Az elmúlt 30 évben a skandináv államban 36 százalékkal emelkedett e területek nagysága. Az új uniós stratégia teljesen ellentétes a svéd erdészeti gyakorlattal. 
„A tarvágás tönkreteszi a talajt és ültetett monokultúrához vezet. Nem hiszem, hogy ez a helyes megoldás. Azt javaslom, szálazva vágják az erdőt” – mondta Sinkevičius. Az uniós biztos szerint a tagállamok erdőgazdálkodásának megváltoztatása fontos az EU éghajlati céljainak eléréséhez.

 

No events