2021. október 8. - Tiltakoznak Európa erdőgazdálkodói és erdőtulajdonosai Brüsszel új, nyáron bemutatott erdészeti stratégiája ellen.

Az osztrák erdőtulajdonosok kezdeményezésére Bécsben megtartott Európai Erdőtulajdonosok Konferenciáján a tagállami és európai uniós szintű érdekképviseletek közös nyilatkozatban tiltakoztak az Európai Bizottság stratégiája ellen. A tizenhét ország – köztük Magyarország – részvételével rendezett eseményen 
az erdészeti ágazat szereplői egyetértettek abban, hogy Brüsszel tervezete veszélyes és megvalósíthatatlan, a dokumentumban foglaltak nem fedik a valóságot.
Brüsszel az új erdőstratégiát is a Green Deal 2030-ig kitűzött klímacéljainak alárendelve alkotta. Az erdészek a bécsi nyilatkozatként ismertté vált felhívásukban kiemelték: kezdetektől támogatták az uniós döntéshozókat az új uniós stratégia megalkotásában. 
A szakma képviselőit ugyanakkor sokkolta a június végén nyilvánossá vált stratégia, amelynek már a kiindulópontja is téves. Az erdőgazdálkodók és a tulajdonosok is visszautasítják egyebek mellett, hogy Brüsszel az új stratégiában lesújtó képet fest az erdők állapotáról. Európa erdői kimondottan jó állapotban vannak a nemzetközi minősítések egybehangzó véleménye szerint. 
Az egyik legsúlyosabb probléma, hogy a stratégia az éghajlati célokat helyezi előtérbe, és nem veszi figyelembe az Európában hagyományosnak számító többcélú erdőgazdálkodást, mint környezeti és társadalmi szempontból is létfontosságú gyakorlatot. 
A többcélú erdőgazdálkodás magában foglalja az erdők fenntartását, gondozását, az ökológiai szolgáltatásokat, a turizmushoz kapcsolódó szolgáltatásokat, de idetartozik az ipari célú fakitermelés és a biomassza-előállítás is. 
Az erdészek arra figyelmeztetnek, e rendszer bármely elemének háttérbe szorítása, figyelmen kívül hagyása óriási károkat okoz a régóta jól működő rendszerben. Brüsszel így jelentős károkat okozna egy olyan jól működő rendszerben, amelynek biológiai sokféleségre gyakorolt kedvező hatása kézzel fogható.
Az uniós erdőstratégia komoly veszélybe sodorná a több millió ember megélhetését jelentő faipart, s korlátozná a megújuló energiaforrásnak számító biomassza-előállítást. 
Komoly aggályokat vált ki, hogy míg jelenleg az erdőgazdálkodásra vonatkozó szabályozás nemzeti hatáskör, az EU központosított irányelveket hozna. 
Ez szintén életszerűtlen, mivel az uniós országokban eltérő szabályozások érvényesek. Ezek figyelembe veszik az adott ország sajátosságait, az ágazat mindenhol jól is szabályozott. Az érintettek hiányosnak tartják az erdők állapotának mérésére szolgáló javaslatokat is, összességében az új uniós stratégiát végrehajthatatlannak tartják. 
A stratégia júniusi kiszivárgásakor Magyarország is aláírta azt a levelet, amelyben Ausztria kezdeményezésére tizenegy uniós tagállam arra szólítja fel Frans Timmermans bizottsági zöldalelnököt, hogy haladéktalanul vizsgálja felül az erdészeti stratégia tervezetét. 
Nagy Kristóf