2015. április 26. - Élharcosból sereghajtó – egyre többen tekintenek így Kanadára.

A fenyvesek országában ugyanis úgy tűnik, nemigen foglalkoznak a klímaváltozás okaival és hatásaival. A háttérben a kőolaj áll. Klímastratégia terén csak Irán, Kazahsztán és Szaúd-Arábia áll rosszabbul Kanadánál.

Kanada bővelkedik természeti kincsekben, amelyek közül az egyik legfontosabb a fa – az észak-amerikai ország területének felét erdők borítják. Talán emiatt nem érzékelik a kanadaiak a természet folyamatos pusztulását, és ezért nem túl aktívak a környezetvédelemben, azon belül a káros gázok kibocsátásának visszafogásában.

Mással nemigen magyarázható, hogy Kanada klímastratégiáját egyenesen hasztalannak tartják kritikusai. Az ország legolvasottabb napilapja, a Toronto Star hosszas cikket közölt „Kanada a nemzetközi sereghajtó” címmel.

Az Éghajlati Hálózat (Climate Action Network) nevű zöldszervezet rangsorában az ország a negyedik helyen szerepel – hátulról. A nemzetközi egyesülés szerint Kanada klímavédelmi koncepciójánál csak Iráné, Kazahsztáné és Szaúd-Arábiáé rosszabb.

A Toronto Star cikke szerint azonban egyre halkabbak az ellenzéki hangok, mégpedig a kormány miatt. Egy felmérés azt mutatta, hogy a kabinetnek dolgozó tudósok 90 százaléka úgy érzi, nem szabad beszélnie a médiában a kutatásairól, mert könnyen bajba kerülhet.

Kanada sokáig a környezetvédelem élharcosa volt, a közvélemény a 2006-ban kormányra került Stephen Harpernek tulajdonítja a fordulatot. A konzervatív, szabadpiaci elveket valló miniszterelnök olajnagyhatalomként látja országa jövőjét. Alberta tartomány földje alatt rejlik ugyanis a világ harmadik legnagyobb kőolajmezője. A tervek között szerepel, hogy a jelenlegi napi 2 millió hordó alatti kitermelést 2030-ra a két és félszeresére emeli.

Az olajkitermelés azonban kéz a kézben jár a természetrombolással, az erdőirtással, a káros gázok kibocsátásával, és így a klímaváltozás okozójának tartott üvegházhatás erősítésével.

Andrew Nikiforuk kanadai szakújságíró élesen bírálja a kanadai vezetést, írásaiban arról tájékoztat, az ottawai kormány mindent megtesz, hogy maga mellé állítsa a lakosságot. 2009 óta például 100 millió dollárt költött az olajkitermelést dicsérő hirdetésekre, miközben még hazudnia sem kell, mert Kanada virágzik, környezete irigylésre méltó, gazdasága példaértékű – a kritikusok szerint már csak a klímastratégiáját kellene felvirágoztatnia.