2008-02-10 - A grönlandi jégpáncél és az amazonasi esőerdő is a közé a kilenc kulcsfontosságú helyszín közé tartozik, amelyen az éghajlatkutatási szakemberek szerint már kis változások is hatalmas következményekkel járhatnak, vagyis ahol ,,felbillenhet" a rendszer – írják német és brit tudósok.

A kilenc "billenő elemre" különös figyelmet kellene fordítani az éghajlat-politikában. Legkritikusabb az Északi-sark tengereit borító jégpáncél helyzete. Már fél-kettő fok felmelegedés hatására elkezdhet olvadni. Ezáltal előbukkan a sötétebb vízfelszín, amely több napsugarat nyel el, így a felmelegedés felgyorsul, a maradék jég még gyorsabban olvad, és csupán néhány évtized múlva teljesen elfogy az Északi-sarkon - olvasható az Amerikai Tudományos Akadémia hírlevelében.

A grönlandi jégpáncél olvadó gleccserei először a páncél szélét morzsolják le, majd ez további felmelegedéshez és olvadáshoz vezet. Ha három fokot emelkedik a hőmérséklet, a jégpáncél háromszáz év múlva elolvadhat, a tengerszint pedig hét méterrel emelkedhet ezáltal. Ezzel egy időben a nyugat-antarktiszi jégpáncél is elolvadhat, az ő "billenőpontja" a régió 5-8 fokos felmelegedésekor következik be - írják a tudósok.

Az északi erdőségek a kutatók szerint három-ötfokos felmelegedés esetén a nyári szárazság és hőség, valamint a betegségek miatt ötven éven belül nagyrészt el fognak pusztulni. Az amazonasi esőerdő eközben az erdőirtás és a felmelegedés következtében olyan mértékben károsul, hogy modellszámítások szerint ugyanerre a sorsra juthat. A Szahara, a Száhel-övezet és az attól délre eső terület még bizonytalan, hogy szárazabb vagy nedvesebb lesz, mint eddig. További billenő elemek az El Nino jelenség, az indiai nyári monszun és az Atlanti-óceán nagy vízkörforgása.

No events