2008-02-20 - 3 milliárd forintos kárt okoznak évente a fatolvajok azzal, hogy 3 millió köbméter fát lopnak el. Sokat az erdőkben élő hajléktalanok tüzelnek el, de egyes cégek is iparszerűen irtják a fákat, majd eladják azokat.

Süttőn egy jachtkikötő épül, az alvállalkozó viszont egyúttal több ezer köbméter fát is kivágott - mint később kiderült raklap-alapanyagnak. Mindezt egy természetvédelmi területen.
„Annyit tudunk, hogy engedély nélkül vágtak ki fákat Süttő külterületén, Natura 2000 területen” – mondta Hajdú Klára, az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség igazgató-helyettese.
A rendőrség mindössze az esetek 10-15 százalékát tudja felderíteni. Főként azokat a tolvajokat kapják el, akik megélhetésükért lopnak, pedig nem ez, hanem a módszeres fairtás teszi ki az illegális fakitermelés döntő hányadát.
„Ezek az erdő legmélyén történnek, illetve azokon a területeken, ahol lakosság nincs, ezért a rendőrök is viszonylag ritkán, hacsak nem speciális célzattal, ellenőrzés alá vonják ezt a területet” – mondta Kántor Gerzson, az ORFK munkatársa.
Az erdészek szerint a hajléktalanok is óriási kárt okoznak. Ők tüzelőnek, és építőanyagnak ritkítják folyamatosan az erdőket.
„Mivel mindig a fiatal facsemetéket vágják ki, ez olyan, mintha az emberi társadalomból az óvodás, vagy iskolás korosztályt módszeresen minden évben eltávolítanák” – mondta Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő szóvivője.
Egy család például egy teljes disznóólat épített fel az erdőből - ezt az erdész is tudja, de semmit sem tud tenni.
Sok kárt okoznak még a kisebb tolvajbandák is. Ők átalakított kocsikkal pont annyit lopnak, amennyiért még nem állíthatják meg őket. Nem sokkal később azonban visszajönnek, és újra megrakják az autót. A törvény szerint ugyanis csak a 20 ezer forint feletti lopás számít szabálysértésnek.

No events