2008. február 19. - Akár három év börtönbüntetést is kaphat az a győri férfi, aki enyvvel fogott védett madarakat. A rabsic csapdát állított, csaliként bogyókat és egy madarat is felhasznált. Végül két vadász érte tetten. A 100 ezer forint eszmei értékű befogott madarak jól vannak. A szakemberek azt mondják, még soha nem találkoztak ilyen kegyetlen módszerrel dolgozó orvvadásszal.

A fővadász és társa buktatták le azt a férfit, aki kegyetlen módszerrel fogott be védett énekesmadarakat. A tetten ért rabsic először azt mondta, horgászni akar. Táskájában azonban mást találtak.
„Először ragasztónak gondoltuk, aztán kiderült, hogy enyves vesszők voltak, olyan 50 darab körül, és a kalitkában egy süvöltő fajtájú madár és különböző drótok. Először azt mondta, hogy nem az övé, de aztán elismerte, hogy énekesmadarakat akar befogni” – mondta Soós Tamás, az Alsó-szigetközi Földtulajdonosok Vadászó Közösségének fővadásza.
Az 54 éves férfi lakásán a rendőrök összesen 10 süvöltőt és tengelicet találtak. Ezek a madarak védettek, egyenként 10 ezer forint az eszmei értékük. 
„Az ijedtségen kívül nincs semmi bajuk. Egy kicsit csapzott a tolluk, nyilván a ragasztótól meg a megrázkódtatástól is, de jó egészségi állapotban vannak. Ezeket, ha az eljárás lezajlik, meggyűrűzzük, és szabadon engedjük” – mondta Horváth Gyula, a Fertő-Hanság Nemzeti Park területi felügyelője.
Bár a férfi azt mondta, hogy csak hobbiból gyűjtötte a madarakat, ellene természetkárosítás miatt indul eljárás, amiért akár három év börtönbüntetést is kaphat.

No events