2008. február 21.- Ruanda, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Uganda közös programot indított a fekete kontinens középső részén honos nagymajmok életkörülményeinek javítására

Három afrikai ország - most először - összefogott a hegyi gorillák megmentése érdekében.
Ruanda, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Uganda közös programot indított a fekete kontinens középső részén honos nagymajmok életkörülményeinek javítására - közölte Moses Mapesa, az ugandai vadvédelmi hatóság vezetője szerdai kampalai sajtótájékoztatóján.
A leginkább veszélyeztetett fajok közé tartozó hegyi gorillák (Gorilla beringei beringei) a három ország közös határvidékén élnek. A populáció világszerte mindössze 700 egyedet számlál. Számuk jelentősen csökkent az orvvadászat, valamint az Ebola-vírus és élőhelyük, a hegyvidéki erdőségek kiirtása miatt.
A nagymajmok őshazája a Ruanda és a Kongói Demokratikus Köztársaság határán húzódó vulkanikus Virunga-hegység. Egy 2004-ben végzett "népszámlálás" szerint a világ gorillapopulációjának több mint a fele - 380 egyed - élt becslések szerint a Virunga Nemzeti Parkban és a környékén. Több mint háromszázan az ugandai Bwindi Nemzeti Parkban élnek - emlékeztetett internetes honlapján a BBC.
Az emberszabásúak gyakran esnek áldozatul orvvadászoknak. Tavaly júliusban öt gerillát lőttek agyon a Virunga Nemzeti Parkban. Még korábban a Laurent Nkunda lázadó kongói tábornokhoz hű erők elfoglalták a park nagy részét, kiűzve a vadőröket és kiszolgáltatva a gorillákat az orvvadászok kénye-kedvének.
A három közép-afrikai ország most összefogott, hogy megmentsék a jelentős jövedelemforrásnak számító védett állatokat. A turisták fejenként 500 dollárt (mintegy 90 ezer forintot) fizetnek a gorillanéző túrán való részvételért, ami éves szinten 5 millió dollár bevételt jelent a három országnak.
Az ugandai Kampalában elindított tízéves program célul tűzi ki a biztonság növelést, valamint a helyi közösségek leszoktatását az erdőirtásról, ennek fejében részesülnék a gorillalátogatásból származó bevételekből.
A program első négy évének költségeit a holland kormány finanszírozza 6 millió dollárral.