FELHÍVÁS!

A Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola A „Madarak és Fák Napja” alkalmából akadályversenyt
hirdet Nyíregyháza város alsó tagozatos tanulóinak

A vetélkedőre 3 fős csapatok jelentkezését várjuk a mellékelt előzetes feladatlap kitöltésével és visszaküldésével.
A feladatlapot legjobban kitöltő 8 csapat vesz részt az akadályversenyen, akiket külön értesítünk. A többi csapat nem kap visszajelzést.

Az akadályversenyre való felkészüléshez szükséges irodalmakat és anyagokat, illetve az egyéb tudnivalókat a mellékelt lapon olvashatják.

A feladatlap beérkezésének határideje: 2014. május 5.
Kérjük a határidő pontos betartását, a határidőn túl beérkezett feladatlapokat nem tudjuk elfogadni.
Az akadályverseny időpontja: 2013. május 13. 13.30
Helyszín: Erdei-tornapálya, „Erdész-szemmel” tanösvény
A legügyesebb csapatokat jutalomban részesítjük.

Jelentkezési cím:
Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola
NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészet
4481 Nyíregyháza, Igrice u. 3.
Tel.: 20 778 9585
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


A felkészüléshez ajánlott:

Az alábbi fák, cserjék levelének, virágjának, termésének az ismerete: kocsányos tölgy, mogyoró, fehér akác, erdei fenyő, közönséges nyír, galagonya, fekete bodza
    Ajánlott irodalom: Természetkalauz sorozat – Fák, Cserjék (vagy más határozókönyv)

Az alábbi madarak és hangjuknak az ismerete: erdei pinty, feketerigó, énekes rigó, nagy fakopáncs, búbos banka, fülemüle, széncinege, erdei fülesbagoly, kakukk, csuszka, sárgarigó

    Ajánlott irodalom: Természetkalauz sorozat – Szárazföldi madarak (vagy más határozókönyv)

Ajánlott továbbá az Év Madarának és az Év Fájának ismerete.
 (www.oee.hu, www.mme.hu)

Ráadás feladat!:

Az akadályversenybe jutott 8 csapat tagjai névadóként válasszanak egy Magyarországon élő cserjefajt, fafajt vagy madárfajt és készüljenek fel belőle. A fajbemutatás az akadályverseny egyik feladata lesz. A pontos szakmai jellemzésen kívül bármilyen módon (rajz, vers, ének, érdekességek, termés, levél, stb.) bemutathatják a választott állatot vagy növényt.

A Madarak és Fák Napja története

1902. A világon először Chernel István ornitológus szervezte meg Magyarországon.
1906. Herman Ottó kezdeményezésére az Országos Állatvédő Egyesület levelet ír gróf Apponyi Albert vallás-és közoktatásügyi miniszterhez, melyben javasolják a Madarak és Fák Napjának megünneplését.
    Ennek hatására gróf Apponyi Albert Körrendeletet bocsát ki:
„1906. évtől kezdve minden állami, községi, társulati és magán elemi népiskolában május vagy június hóban a Czím által minden évben meghatározandó külön nap szenteltessék kizárólag arra a czélra hogy azon a napon a tanító a hasznos madarak természetével, jelentőségükkel, e madarak védelmének és szaporításának szükséges voltával, az erre szolgáló módokkal és eszközökkel az iskolai ifjúságot megismertesse és ugyanezt a napot felhasználja arra is; hogy a fáknak és cserjéknek a hasznos madarak fészkelésére és szaporodására való befolyását felvilágosítván, a fák és a befásítás nagy jelentőségét is megmagyarázza és ahol ezt a helyi viszonyok megengedik és indokolják, hasson arra is, hogy a gyermekek a vidéki viszonyokhoz képest legtöbb előnyt szolgáltató fák és csemeték ültetésével tegyék a madarak és fák napját emlékezetessé és állandóan hasznossá…
…Meg vagyok arról győződve, hogy ezen a nép javának előmozdítására irányuló rendeletemet a néptanítók buzgón és lelkiismeretesen fogják végrehajtani és igyekezni fognak azon, hogy a fa, a bokor szeretete elterjedjen a nép között, mert annak megóvásával és ápolásával együtt önként föltámad és gyökeret ver a nép szívében s értelmében egyaránt a hasznos madarak védelme is.”
1921. Ekkor terjeszti ki a kultuszminisztérium az ünnepet a középiskolákra is.
1945-1987. ebben az időszakban hivatalos ünneplés nem történt.
1987. A kazincbarcikai „Környezetvédelem a közoktatásban” c. konferencia hatására újjászületett a Madarak és Fák Napja, bár a Művelődési Minisztérium még nem tette „kötelezővé” és tanítási szünetet sem biztosított rá.
1996. Az 1996. évi LIII. Törvény a természet védelméről 64. §. 3. bekezdése kimondja: „Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság – különösen az ifjúság – természet védelme iránti elkötelezettségét kell szolgálnia.”

No events