b_150_150_16777215_00_images_stories_gemenc_nyomkereso_csontospjpg.JPG

Fotó: Csontos Péter

2015. július 21. - Egyedi élmények a Gemenc Zrt. különleges táborában

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének különleges növény- és állatvilága mellett megismerkedhettek a természetvédelem gyakorlatával is a Gemenc Zrt. „Nyomkereső vadásztáborának” ifjú lakói. A fiatal természetbarátok a vadmegfigyelők karbantartásával, itatók feltöltésével is programszerűen foglalkoztak.  A gyermekek az egy hét során bepillantást nyerhettek az erdei életközösség gazdájának, az erdőgazdaságnak az életébe, valamint csillagászattal, nyomolvasással, horgászattal, halászattal, a vadgazdálkodás kulturális, történelmi hagyományaival is megismerkedtek.
Idén közel negyvenen vettek részt a gemenci erdőgazdaság sok élményt ígérő táborában.  A kezdő táborozókat 2015. június 28 – július 4., a haladó nyomkeresőket 2015. július 12-18. között várta Pörbölyön, a Gemenc Zrt.  Ökoturisztikai Központjában található erdészeti erdei iskola.
A táborozók a Gemenc Zrt. hivatásos vadászainak, erdészeinek és túravezetőinek közreműködésével gyalog, kerékpáron, túrakenuval, lovasfogattal és erdei vasúttal járták az erdőt. Hajnali vadles, nyomkeresés és -határozás, ismerkedés a vadászkutyákkal, vadszámlálás, íjászat, trófea bemutató, agancsfaragás és egyéb érdekes programok várták a lányokat és a fiúkat.

b_150_150_16777215_00_images_stories_gemenc_nyomkereso_bcsaszara.JPG
Fotó: Badari-Császár Angéla


Az ország minden részéből, sőt Erdélyből és Svájcból is érkeztek gyerekek, akik a gyümölcsfák termését gyűjtögető vaddisznókat nem zavarva Lassiban sátrakban töltöttek egy éjszakát, horgásztak a Karapancsai Kastély és Major melletti holtágban vagy éppen ragadozó madarakat tanulmányoztak Szankon.
A fiatalok jelentős ismereteket szereztek az erdőgazdaság emblémájában szereplő jelmondatról, hiszen a tábor legfontosabb célja a természet szolgálatára való nevelés, az aktív természetvédelem élményszerű megismertetése, valamint vadgazdálkodás értékeinek a bemutatása volt.
A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. fontosnak tartja megőrizni, és az utókor számára átadni azt a tudást, tapasztalatot, amelyek az ország egyik leghíresebb vadászterületévé teszik Gemencet. A Nyomkereső vadásztáborban nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a résztvevő fiatalokkal megismertessék a vadgazdálkodás értékeit, a vadászat kultúráját, hagyományait, etikáját és etikettjét is, valamint a gemenci tájat, az erdő növény- és állatvilágának életközösségét.

No events