2014. október 25. - Halállal végződött a romantikus vacsora: gyilkos galócát főzött a nő

Amikor az erdőben rátalált a gombára, azt hitte az asszony, hogy közönséges csiperkét talált, és boldogan főzte meg a vacsorát magának és férjének. Másnap reggel belehalt.
Csak egy romantikus vacsorával akarta meglepni a férjét, ám néhány órával később belehalt a gyilkos galóca mérgezésébe az asszony, aki saját maga gyűjtötte az étel alapanyagát a spanyol Gerona menti erdőben. Az 56 éves nő a sajtóhírek szerint délután még lelkesen szedegette a gombát, amiről azt hitte, hogy közönséges csiperke, de sem ő, sem pedig férje nem ismerte fel, hogy valójában az egyik legmérgezőbb fajta rotyog a fazékban.
A házaspár jóízűen belakmározott az ételből, az első tünetek csak másnap reggel jelentkeztek, ám akkor már késő volt. Alig négy órával a kórházi felvételt követően a feleség többszörös szervi elégtelenség miatt életét vesztette, férje pedig szintén súlyos állapotban került az orvosok kezei közé, de őt sikerült stabilizálni és úgy tűnik, már túl van a közvetlen életveszélyen - számolt be a Daily Mirror.

A gyilkos galócát nagyon könnyű összetéveszteni az ártalmatlan, ehető gombafajokkal, legfőképp a csiperkével. Fontos jellemző azonban, hogy a kalapja enyhén zöldes árnyalatú, a lemezkék pedig fehérek, ellentétben a csiperke jellegzetes barnaságával. Fogyasztása végzetes károsodást okozhat a májban és a vesében, és elég egyetlen uncia - 3 dekagramm - belőle, hogy megöljön egy felnőtt embert. A méreganyagok a főzés során sem bomlanak le, íze és illata pedig annyira kellemes, hogy akik elfogyasztják, sokszor csak akkor jönnek rá, hogy mérgező gombát ettek, amikor már késő.