2007. október 1.
Az őszi gombaszezon kezdetén két nap alatt három beteget szállítottak kórházba gombamérgezés miatt. Mindannyian ellenőrizetlen gombát vásároltak. Jakucs Erzsébet biológus az InfoRádiónak elmondta: gombát csak piacon érdemes venni, mert ott minden darabot ellenőriznek. A szakértő hozzátette: sokan még mindig hisznek olyan évszázados babonákban, hogy az ezüstkanál kimutatja, a főzés pedig hatástalanítja a gombamérget.

Gombát csak piacon érdemes vásárolni, mert ott minden darabot szakemberek ellenőriznek - mondta az InfoRádiónak Jakucs Erzsébet.
A biológus kiemelte: nem szabad gombát venni házalótól, vagy olyan embertől, akinek nincs papírja arról, hogy ért a gombákhoz. A magunk által szedett gombát is gombavizsgálóval kell megnézetni - tette hozzá.
Jakucs Erzsébet hangsúlyozta: a gyilkos galóca a leginkább mérgező gomba, hiszen egy termőtesttől négyen is meghalhatnak. Ez a gombafajta gyakori, és sokan összetévesztik más gombákkal.
A biológus felhívta a figyelmet, hogy nem szabad hinni a babonáknak és a tévhiteknek, mint például, hogy az ezüstkanál kimutatja a mérges gombát, vagy a főzés hatástalanítja a mérget. Herczeg Zsolt