2007. október 3.
Az alkalmi gombászok egy része hajlamos mindent összeszedni, amit az erdőben talál
Zalaegerszeg- Ha az ember gombaszedésre adja a fejét, jó, ha tisztában van azzal, mit is szed föl a földről, vagy ha mégsem, egy gombaszakértőnek mindenképp mutassa meg a „zsákmányt".

Míg a régi idők falusi emberei teljes biztonsággal meg tudták állapítani, egy gomba mérgező-e vagy sem, addig az újabb nemzedék alkalmi gombászainak egy része hajlamos mindent összeszedni, amit az erdőben talál, mondja Szanyi István, a vásárcsarnok gombaszakértője.
— Hazánkban a legtöbb mérgezést a sárga színű világító tölcsérgomba okozza, amit az   emberek gyakran nyulicának  néznek, a gombák  legveszélyesebbikét, a gyilkos galócát pedig, melyből akár már egy körömnyi darab elfogyasztása is halált okozhat, gyakran zöld galambgombaként szedik össze - osztja meg velünk tapasztalatait a gombaszakértő. - Amennyiben nem ismerjük a gombákat, fontos, hogy fogyasztás előtt minden esetben vizsgáltassuk be azokat, mert különben nagyon rosszul járhatunk. 
Legkönnyebb felismerni talán a bolondgombák csoportjába tartozó piros színű légyölő galócát, melynek fogyasztása halált ugyan nem, hallucinációkat viszont okozhat. A zöldes-barnás, pettyes, bocskoros, galléros, párducgalóca pedig, mivel idegmérget tartalmaz, őrjöngést, halálfélelmet is előidézhet fogyasztójában.
- Szerencsére nagyon sokan vannak, akik nem szeretnének kockáztatni, és fogyasztás előtt behozzák a maguk által szedett vagy ismerősöktől kapott gombát, így az a napi egy mázsa mérgező, valamint férges, penészes gomba mindig összegyűlik nálunk. Gombaszezon idején, s persze, ha a klíma is kedvező, mérges gombára mindig számítani kell!
Tegnap a csarnok gombaárusító részén egy különlegesség is utunkba akadt, témánk hallatán ugyanis Molnár Gábor árus az egyetlen ehető galócára, az úgynevezett úrgombára vagy más néven császárgalócára hívta fel figyelmünket.  VARGA LÍVIA

 

No events