b_150_150_16777215_00_images_stories_allatok_smaragdkorisronto.JPG
2018. július 30. - New York - Úgy tűnik, hogy a New York-i Környezetvédelmi Minisztérium (DEC) feladta az smaragd kőrisrontó bogár elleni küzdelmet, mivel feloldotta a karantént.
 

A július 25-én, szerdán közzétett rövid közleményben a DEC hatályon kívül helyezte a tiltásokat, amelyek a smaragd kőrisrontó rovar terjedését a hajórakományok korlátozásával akadályozták. 
"A rendeletek már nem szolgálnak arra, hogy lassítsák az smaragd kőrisrontó rovar terjedését, vagy időt adjunk az önkormányzatoknak arra, hogy felkészüljenek a smaragd kőrisrontó rovar megérkezésére" - olvasható a közleményben.
 

b_150_150_16777215_00_images_stories_allatok_emeraldaashborer.JPGk.JPG
"Az állami kormányzatnál és az erdészeti termékek ágazatának a védekezés pénzügyi költségei már meghaladják a korlátozott gazdasági haszonnal járó védelmet a károsító smaragd kőrisrontó a fertőzéstől" - jelentette ki a közlemény. "Az ilyen rendeletek azonnali hatályon kívül helyezése lehetővé fogja tenni az erdészeti termékek és az erdészeti földtulajdonosok számára, hogy még mindig kiváló minőségű fakitermelést és feldolgozást végezzenek” – írják továbbá.
 
Az állam 2015-ben létrehozta a karantént, hogy lassítsa a rovarok terjedését, ami veszélyezteti az összes észak-amerikai kőrisállományt, amely mintegy 8,7 milliárd egyedet tesz ki. A rovar már közel 50 millió fát pusztított el Észak-Amerikában.
A tiltások alkalmazási körének korlátozására irányuló erőfeszítések érintik azokat a vállalkozásokat, amelyek kőrist vagy faárut értékesítenek, az ingatlan tulajdonosokat és a kormányzatokat. A városi és lakóövezetekben a gazdasági hatások a védekezés és az eltávolítás költségei, valamint a haldokló fákkal kapcsolatos földérték csökkenése miatt magasak. A fák kezelésének költségei gyakran a lakástulajdonosokra vagy a helyi körzetekre hárulnak.

b_150_150_16777215_00_images_stories_allatok_agrilus-planipennis.jpg
 
Továbbra is tilos a tűzifa szállítása, amennyiben több mint 50 mérföldre vinnék a kitermelés helyétől.
 
A karanténok végrehajtása mellett törekedtek az elpusztult, fertőzött fákból származó rönkök naplózására fűrészáruk és más faanyag feldolgozásakor.
A Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói kidolgoztak egy módszert, egy speciális fűtőkamrával elpusztítják a kártevőket, például a smaragd kőrisrontó rovart, raklapokban és más szállítási elemekben.
 
A kőris a színezési adottságairól és a tölgyet helyettesítő képességéről ismert. Nagy az ütésállósága, tartós és alacsony az ára. Általánosan használják szerszámok fogantyúiként, ahol a szívósság fontos. Az ökoszisztémából származó kőris elvesztése az invazív növények számának növekedését, a talajban lévő tápanyagok megváltozását, valamint a kőrist fogyasztó fajokra gyakorolt ?? hatásokat eredményezheti. A faj elvesztése gazdaságilag „pusztító” lehet.

b_150_150_16777215_00_images_stories_allatok_smaragd_kar.JPG
 
Észak-Amerikában a 8,7 milliárd kőris értékét több mint 280 milliárd dollárra becsülik. A keleti erdőkben a kőrisek különösen jelentősek, de a tényleges változatosság valójában az Egyesült Államok délnyugati részén található, ahol 16 őshonos kőris közül legalább nyolc jelen van.
Robert Dalheim

Angliai szakemberek véleménye szerint a smaragd kőrisrontó Európa teljes kőrisállományát is kipusztíthatja.  Az eredetileg ázsiai invazív rovar kelet felől, Oroszországon át érkezhet Magyarországra.

 

No events