2017.03.28. - Április 1-jén ismét megnyitja kapuit a fraknói vár és a kismartoni Esterházy-kastély.

A kismartoni Esterházy-kastélyban a Melinda hercegnéről készült kiállítás egy rendkívüli asszony életét mutatja be. A polgári származású Ottrubay Melinda balettozni tanul, majd hamarosan fényes karriert fut be az Operaházban, és feleségül megy V. Esterházy Pál herceghez. Látogatóink nemcsak operaházi környezetben ismerhetik meg Esterházy Melindát, hanem magánemberként is. Magasra ívelő karrierjének fontos eseményei, valamint színpadi léttől független életének boldog és szomorú pillanatai elevenednek meg. Közvetlen közelről ismerhetjük meg a hősnőt balettnövendékként, prímabalerina assolutaként, végül Esterházy hercegnéként is. Színpadi cselekményhez hasonlóan a kiállítás 5 felvonásban vezeti végig a látogatókat az utolsó hercegi pár, V. Esterházy Pál és Melinda életének állomásain.
 
A Kastélyvezetés különböző érdekes és változatos területek összekapcsolását teszi lehetővé. A Hercegnői lakosztályok című kiállítás egyedülálló és közvetlen módon nyújt betekintést az Esterházy-dinasztia három karizmatikus nőalakjának életébe. A lakosztály nagy szakértelemmel restaurált termei emléket állítanak a hercegnék vonzó személyiségének: a látogatók elragadó történeteket ismerhetnek meg szerelemről, szerelmi viszonyokról, családi mindennapokról. Az arisztokrata hölgyek szolgálatában álló személyzet élete is megelevenedik a helyreállított termekben. A kastélykápolnában és a Haydn teremben vendégeink megismerhetik az Esterházy hercegek ünnepi hagyományait és Joseph Haydn alkotói tevékenységét.

A Haydn-jeggyel megtekinthető a híres Haydn Terem, amelyet a világ egyik leggyönyörűbb koncerttermének tartanak, és láthatók az Esterházy-kastély fénypontjai olyan különleges tárgyai, amelyek érzékletes módon prezentálják a hercegi család ünnepségeinek kultúráját. A Haydn explozív kiállítás egyedülálló módon mutatja be Joseph Haydn, a kivételes tehetségű művész, a világszerte ünnepelt zeneszerző, a vonósnégyes feltalálójának rendkívüli életútját.

A fraknói várban első ízben kerül bemutatásra Esterházy Éva, a Thököly grófnőként született arisztokrata hölgy élete. Egy drámai sors és az Esterházy család történetének rég elfeledett titka is megvilágításra kerül a tárlat során. Alig ismert és részben még soha nem látott tárgyak az Esterházy kincstárból, újonnan felfedezett dokumentumok Esterházy Éva hagyatékából, ritka és értékes publikációk az Esterházy-könyvtárból képezik a látványos kiállítás alapját. Még Éva, Esterházy Pál herceg és nádor hitvese sem mentesült a szörnyű vádak, a megvetés, a fogság és az igazságtalanság alól. Egy rebellis húga, hercegné és fogvatartott volt, végül haláláig, 1716-ig külön élt az Esterházy-udvartól. A sírkövén olvasható felirat „Ne feledd: ma nekem, és holnap neked!“ nemcsak a haláltól int, hanem talán a túl kemény sorstól is.
 

A Győztes csaták és koronázások című kiállítás a XVII. század elejétől a XIX. század végéig terjedő időszakot öleli át. Kiemelkedő tárgyaira: a koronázási zászlókra, a korabeli levelezésekre és az Európában egyedülálló üveggránát-gyűjteményre fókuszálva ismét több újdonsággal és érdekességgel ismerteti meg az odalátogatókat. Az itt látható Európa egyik legnagyobb, magánkézben lévő fegyvergyűjteménye – az egykori hercegi fegyvertár – az Esterházyak katonai hagyományairól tanúskodik. A gyűjteményben a harmincéves háborúból, a törökök elleni harcokból, Mária Terézia korából és a Habsburg Birodalom Napóleon elleni csatáiból származó számos fegyver és felszerelési tárgy tekinthető meg.
 
Az Esterházy kincstár Európában az egyetlen eredeti helyén, eredeti állapotában fennmaradt művészeti és csodakamra. Esterházy Pál herceg értékes órákat, automatákat, valamint egzotikus preparált állatokat, illetve ritkaságokat gyűjtött, és kincseit bonyolult zárszerkezetekkel védve őrizte a kincstárban. A kincsek még ma is eredeti helyükön csodálhatók meg.


A Lackenbachi kastélyban található modern természeti élménymúzeumban minden a természet körül forog. A természet nyomában címet viselő állandó kiállításon a látogatók az erdőkben, mezőkön, a folyók és tavak mentén kialakult élettereket különféle perspektívákból, interaktív kiállítás formájában ismerhetik meg. Az innovatív prezentáció során ugyanakkor az emberiség történetét, a régészetet, az erdőgazdálkodást, a megújuló energiákat vagy a környezetvédelmet érintő témák is előtérbe kerülnek. A kiállítás fókuszában a vadászat áll – a kőkortól napjainkig –, különös tekintettel az Esterházy család vadászati hagyományaira.
 

A hangulatos reneszánsz kastélyban, Lakompakban (Lackenbach) Pop-up-Nature címmel nyílik időszakos kiállítás április 1-jén. Vojtech Kubasta a varázslatos állatvilágot mutatja be háromdimenziós könyvek segítségével. Látható ezenfelül Kubasta néhány plakátja, valamint jó néhány ritka, pop-up effektekkel ellátott reklámnyomtatványa is. Könyvek ? amelyeket szinte mindenki ismer a gyermekkorából ? az ő szemszögéből megvilágítva kerülnek bemutatásra, emlékeket ébresztenek bennünk, és újgenerációs élménnyel nyűgöznek le.

Az időszakos és állandó kiállításokat különböző tematikájú, kicsiknek és nagyoknak szóló keretprogramok és koncertek egészítik ki. Mindkét helyszínen magyar nyelvű vezetésekkel várjuk a vendégeket.