b_150_150_16777215_00_images_stories_kaeg_gobos_oltark.JPG
2017. augusztus 10. - Széchenyi Zsigmond így ír Ünnepnapok című könyvében:

„Mert van-e az élet marcangolta embernek különb patikája, gyarló értelmének bölcsebb tanácsadója, Istenkereső lelkének áhítatosabb temploma – az erdő magányánál?”  A Kisalföldi Erdőgazdaság vezérigazgatója is ezt vallotta, amikor továbbálmodta ezt a nem csak Széchenyi által megfogalmazott gondolatot, és valóságos templomot képzelt az erdőszéli nomád környezetbe. Egy kápolnát a varázslatos szépségű tó és a közeli karámokban legelésző lovak mellé, az erdészet arculatához méltó szakrális helyet, felszentelt haranggal. Ami helyszíne lehet az évente Göbös-majorban rendezett vadászünnepségeknek és a természetes körülményekre vágyók esküvői szertartásának egyaránt.

b_150_150_16777215_00_images_stories_kaeg_gobos_oltar.JPG
A tisztás szentélyét, a fazsindellyel borított különös, hajlított sátorforma építményt készítői a meonline.hu honlapon így mutatják be:
„Közelebbről a háromszög alaprajzra írt növekvő keresztmetszetű sűrű háromszög-bordák dinamikus héjformája alatt trapéz-alakú oltárasztal értelmezi a teret: keményfa négyzet-rudakból összeépített keretes korpusza a három támla nélküli székkel együtt az üres sátor-tér eltávolíthatatlan pozitív lenyomata. „… A hívők felé szabályos háromszögben kinyíló tér hátul sem zárul be, feszes vertikális rést formál. A tekintet a végtelenbe fut, közben megpihen a harangon.”

A vitnyédi erdőben (16 km-re Kapuvártól) egy széles tisztás nyílik, ez a helyszíne a göbösi majorságnak. Az Esterházyak valaha volt birtokán 2015-ben a Kisalföldi Erdőgazdaság vadászkápolnát építtetett, ezzel a különleges elemmel bővítve a Göbös-majori Ökoturisztikai központ kínálatát. A Hubertus kápolna mindössze 38 kg súlyú harangját, Gombos Miklós készítette és Fazakas Márton premontrei apát úr szentelte fel 2016. június 1-jén.

A majorban 12 saját ló, fedett lovarda, óriási szabadtéri karámok, erdei túralovaglás, sétakocsikázás, egy hektáros horgász- és csónakázó tó, szabadtéri grillező, sport- és teniszpálya, erdei iskolai tanterem és tanösvény áll a kikapcsolódni vágyó vendégek rendelkezésére. A panzió 16, a frissen felújított három faház 25 főnek tud szállást nyújtani. A gyönyörű természeti környezet az erdészettel, vadászattal kapcsolatos szakmai programok megtartásának helyszíne mellett, ideális ballagások, esküvők, nagyobb létszámú családi rendezvények, csapatépítő tréningek számára is.

GPS koordináták: N47,545793° E16,946483°

Megközelíthető közforgalmú úton, és egész évben szabadon látogatható. Előzetes egyeztetés esetén különböző rendezvényekhez tud helyszínt, szállást biztosítani, illetve igény esetén szervezett programokkal várja az érdeklődőket.

(egy nemzetközi online építészeti újságban megjelent cikk a témában: http://www.archdaily.com/876…/hubertus-chapel-can-architects)

No events