b_150_150_16777215_00_images_stories_Muzsikal_muzsikasesoben2015.JPG
2015. július 2. - A 12. évadát kezdő „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat június 27-én elindította az idei 9 napos programfolyamát, mely július 5-ig tart.

A vendégek nagy létszámban vettek részt a bátonyterenyei nyitónapon. Az egész napos program számára a százados fák árnyékolta Gyürky-Solymossy – kastély parkja adott otthont. A környék egyik gyöngyszemének számító kastély és kertje ezen a napon nemcsak a madárdaltól volt hangos, hanem a „Muzsikál az erdő” programjaitól és az ide érkező látogatók jelenlététől. A rendezvény kiteljesedését bizonyítja, hogy 10 órától sötétedésig mind a kilenc, sajátos programelemből válogathattak a résztvevők, családok, hiszen minden generáció találhatott számára érdekes és színvonalas feltöltődési lehetőséget.

 

b_150_150_16777215_00_images_stories_Muzsikal_zeneakademistak2015.JPG
A klasszikus zenei koncertet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hallgatóinak Zenekara adta Ménesi Gergely vezényletével, aki a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának karmestere, s immár a „Muzsikál az erdő” rendezvények egyik emblematikus alakja. Koncertjük egyszeri és megismételhetetlen élményt nyújtott a jelenlévők számára: főleg barokk zenét játszottak a több száz éves kocsányos tölgy lombkoronája alatt. A kocsányos tölgy a 2015-ös év fája, s a „Muzsikál az erdő” rendezvénye e köré a fa köré, mint mag köré szerveződött, különleges akusztikájú koncertteret biztosítva. A koncert hangulatát emelte Kertész József erdész versmondása.
Különlegességnek számított az erdei divatbemutató, melyen a Réthy Fashion újrahasznosított, már kidobásra ítélt farmerekből készíti ruhakollekcióját mutatta be a fenntarthatóság gondolatának jegyében. A hamisítatlan palóc hangulatról a Nógrád Néptáncegyüttes gondoskodott néptáncbemutatóval, majd a közönséget bevonva táncházat alakítottak ki.
A „Muzsikál az erdő” 2015-ös Képzőművészeti Pályázatának legjobb alkotásaiból összeállított kiállítás megnyitója a Gyürki-Solymossy – kastélyban zajlott. Az eredmények ünnepélyes kihirdetését, értékelését a zsűri elnöke, Józsa Judit, a Magyar Kultúra lovagja, művészettörténész, kerámiaszobrász tartotta, aki hangsúlyozta, hogy a beküldött pályaművek igen magas színvonalat képviseltek. Aki nem tudott részt venni a kiállítás megnyitóján, július hónapban megtekintheti a díjazott alkotásokat a kastély kiállítótermeiben.
Az erdő érdekességeire kíváncsi közönség meghallgathatta dr. Csóka György ismeretterjesztő előadását „Válogatott erdei gubacsságok” címmel. A kastély és kertjének történetét, érdekességeit dr. Szomszéd András, nyugalmazott főlevéltárostól kerti séta közben tudhatták meg. A kisgyermekek népi kézműves játszóházban alkottak, s személyesen Ludas Mátyás üdvözölte a jelenlévőket, gondoskodott a családias hangulatról. A falusi vendéglátás keretein belül jobban megismerhettük a palóc hagyományokat, a helyi ételeket, finomságokat és természetesen a helyi termékek készítői is megjelentek a kastély kertjében.
A rendezvénysorozat második napján, Szentkúton kórustalálkozó fogadta az érdeklődőket. A Cantus Corvinus Vegyeskar Gyöngyösről, a Székely Mihály Kórus Jászberényből, a Jubilate Kórus pedig Ózdról érkezett.
Dr. Agócs Gergely ismeretterjesztő előadásában kulturális anyanyelvünk állapotáról, a közösség, a közös kultúránk fontosságáról beszélt. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével, s köszöntötte a „Muzsikál az erdő” közönségét dr. Ittzés Mihály, a Magyar Művészeti Akadémia tagja.
A hirtelen érkező felhők és a nyári zápor nem hiúsította meg a Muzsikás Együttes koncertjét. „Megvalósult” a rendezvény egyik jelmondata, mely szerint „nincs rossz időjárás, csak rossz öltözködés”. A közönség tagjai esernyőt tartottak a Muzsikás Együttes tagjai fölé, s minden jelenlévőnek egyszerre dobbant a szíve a népzene ritmusára. A fergeteges hangulatban mindenkit megérintett a „Muzsikál az erdő” varázsa és összefonódott a zene és a környezettudatos fenntartható életforma gondolata.
Egész héten tartanak a programok, így várunk minden erdőjáró, művészetkedvelő látogatót, a régi ismerőseinket és az újonnan bekapcsolódó érdeklődőket a teljes egészében ingyenes programjainkra. Információ: www.muzsikalazerdo.hu
Hiszen tudják: „Muzsikál az erdő – ahol az erdő és a zene összefonódik. Jókedv, erdei értékek, művészetek, barátság, testi-lelki feltöltődés”! Szabó Lajos, Matúz Viktória  

No events