Soproni fakultás Vancouverben (Kisalföld)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
2010.08.05. - A kanadai kormány a nemzeti történelmi örökség részévé nyilvánította az 1956-os magyar menekülthullámot. Annak idején a soproni egyetemi hallgatók csoportját is Vancouver fogadta be, hogy ott folytatódjon az oktatás. Jim Prentice környezetvédelmi és természetvédelmi területekért felelős miniszter bejelentette, a kanadai kormány a nemzeti történelmi örökség részének nyilvánítja az 1956-os magyar menekültek Kanadába érkezését. Ez a cím tükrözi az esemény kanadai történelemben játszott szerepének fontosságát, valamint jelentőségét a kanadai bevándorlási politika alakulásában.
A kanadai nemzeti parkokért felelős hivatal működteti az egész országot behálózó, nemzeti örökségnek számító történelmi jelentőségű helyszíneket, amelyek a látogatók számára konkrét eseményeket elevenítenek fel – közölte portálunkkal Papp Tamás, Kanada budapesti nagykövetségének sajtóreferense. – Ezek sorába tartozik most az 1956-os magyar menekültek Kanadába érkezése is.

A nemzeti örökség részeként nyilvántartott helyszínekről, eseményekről és személyekről általában kétnyelvű – angol, francia – bronztábla emlékezik meg, amelynek felállítása az ’56-os menekültek kapcsán is várható majd.
Kanada az ’56-os forradalom után – lakossági támogatással – több mint 37.500 magyar menekültet fogadott be. Köztük azokat a soproni egyetemistákat és tanárokat, akik Roller Kálmán dékán vezetésével indultak Nyugatra a szovjet tankok elől. Az akkori soproni erdőmérnöki fakultás 390 hallgatójából 330-an, 65 tanárából 29-en menekültek Ausztriába. Közülük 200 hallgató és 14 oktató emigrált Kanadába. Roller Kálmán előzőleg 1956 novemberében húsz nyugati országnál kérvényezte az együttes letelepedés lehetőségét abból a célból, hogy külföldön tovább folytathassák a magyar nyelvű oktatást. Több országból kapott kedvező választ. A legelőnyösebb feltételeket a kanadaiak biztosították. A vancouveri British Columbia Egyetem elnöke, dr. N. A. M. MacKenzie, az erdészeti kar dékánja, dr. Georg Allen, valamint két miniszter, J. W. Pickersgill és J. Sinclair jóvoltából Kanada nagyvonalúan fizeti az útiköltségeket, gondoskodik az ellátásról, az oktatás feltételeiről, s a kanadai állam további anyagi támogatásáról. A soproniak 1956 végén, 1957 elején – két csoportban – emigráltak a tengerentúlra. A British Columbia Egyetemen a soproni erdőmérnök-hallgatók – tanáraik közreműködésével – magyar nyelven fejezhették be tanulmányaikat. Az utolsó évfolyam 1961 májusában végzett. A befogadás köszönetéül ekkor a soproniak egy szobrot nyújtottak át a vancouveri egyetem vezetőinek.

Az Apt Ödön volt diák által alkotott művet – amely két kéz összekapcsolódásával jelképezi a soproniak befogadását – az International House-ban helyezték el. A soproniak becsülettel helytálltak Kanadában, többségük szakterületének elismert személyiségévé vált. Gosztonyi Miklós


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.