Húsvét az Állatkertben (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageNyuszisimogató és menedékhely a nyulaknak.
Idén is gazdag programkínálattal várja az Állatkert a húsvéti ünnepek idején érkező látogatókat – olvasható a Főváros Állat- és Növénykert honlapján. A gyerekek a nyuszisimogatóban ismerkedhetnek meg a tapsifülesekkel, de lesz tojásbemutató, kézműves foglalkozás, húsvéti nyuszi örökbefogadás, a bátrabbakat pedig játékos feladványok várják.

Az ünnepektől kezdve az Állatkerti ismét befogadja a "feleslegessé" vált húsvéti nyuszikat, ezzel is megelőzve, hogy a kedvencek nyúlpaprikásként végezzék. A legjobb persze az lenne, ha pusztán ünnepi nekibuzdulásból senki sem vásárolna élő nyulat, vagy legalábbis mindenki alaposan átgondolná az állattartással járó felelősséget.
A húsvéti ünnepek alatt színes programkínálattal várja látogatóit a Fővárosi Állat- és Növénykert. A Nagyszombattól Húsvét hétfőig tartó háromnapos időszakban ugyanis külön „nyuszis" és „tojásos" programok várják a nagyközönséget. A húsvéti nyuszik iránt érdeklődő ifjabb látogatókat nyuszisimogató várja, aki pedig arra kíváncsi, hogy milyen az emu, az énekes hattyú, vagy a flamingó tojása, akár kézbe is veheti ezeket a tojáskülönlegességeket.
A már hagyományos, a Húsvéthoz kötődő kézműves foglalkozásokon kívül több állomáson játékos feladványokkal és különféle ajándékokkal is várja a kert az érdeklődőket. Lesz arcfestés, és „tojásvadász túra" is. Ezek a programok mindhárom napon 10-től 16 óráig tartanak. A húsvéti rendezvények támogatója a Nestlé Hungária Kft. Természetesen a nemrégiben indult elefántetetési programra is sor kerül mindhárom napon, 11, illetve 15 órai kezdettel.
A húsvéti ünnepektől kezdve ismét befogadja az Állatkert azokat a „megunt", szám feletti húsvéti nyuszikat, akiket gazdáik a húsvéti ünnepek kapcsán szereztek be, de akikről az ünnep elmúltával mégsem áll módjukban gondoskodni. Az immár hagyományos akciót évről évre azért szervezi az Állatkert a Húsvétot követő egy hónapos időszakban, hogy a húsvéti nyuszik ne nyúlpaprikásként végezzék, vagy ne a kukába kerüljenek az ünnepek elteltével. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján évente mintegy kétszáz nyuszit sikerül ezen a módon megmenteni. Az Állatkertbe behozott nyusziknak állatvédő szervezetekkel együttműködve keresünk gazdit, vagy pedig olyan tenyészetekhez kerülnek, ahol semmi más dolguk nincs, mint szaporodni és sokasodni. A legjobb megoldás persze az lenne, ha az emberek jobban megfontolnák az ünnepi nekibuzdulásból történő nyúlvásárlást.
Az állattartás felelősségteljes kapcsolat állat és ember között, és ez a húsvéti nyuszik tartására is vonatkozik. Mielőtt tehát beszereznénk a hőn áhított tapsifülest, gondoljuk át, hogy tudunk-e róla felelősséggel, a jó gazda gondosságával gondoskodni egész életén át! Az Állatkert állatvédelmi okok miatt inkább lebeszélné az embereket az élő nyulak vásárlásról. Helyette az Állatkerti Alapítvány jelképes nyuszi-örökbefogadást szervez, mi több, a kiválasztott állattal még le is fotózzák az örökbefogadó szülőket.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.