A szabadon termő gombák éve volt 2005 (24 óra)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. január  31.
GYÛJTÖGETÕK Kevesen mutatják meg szakembernek a termést
A múlt évben a kései tavasz miatt az első szabadon termő gomba április 14-én jelent meg, de a hirtelen jött melegedés Szentgyörgy-napkor már májusi pereszkét kínált a kosarakba.

Május végén már vargánya is volt, ugyanakkora változékony időjárás tavasszal produkált néhány kifejezetten ősszel megjelenő gombát, így a lila pereszkét és zsemleszínű pókhálós gombát. A június után jövő két hónap, különösen az augusztus, olyan csapadékos volt, hogy húsz év visszatekintésekor-soha ennyi gombát nem találhattunk a nyári időszakban. A dömping ősszel is folytatódott, egészen a december 14-én beállott fagyokig.
Csaknem 1200 faj hozott termőtestet, köztük olyan is, amellyel 20 év alatt még nem találkozhattunk a környékünkön. Ilyen volt a szemérmetlen pereszke. A rókagomba, vargánya, bronzos vargánya, pöfeteg császárgomba és a legnemesebb gombafajok is igen nagy mennyiségben megtalálhatóak voltak még Tatabányához közeli erdőkben is.
A súlyos, életveszélyes mérgezést okozó gombáknál a „sláger" a mezei-parlagi és viaszfehér tölcsérgomba, valamint a begöngyölt szélű cölöpgomba volt. Az enyhén mérgező karbol-szagú, valamint tintaszagú csiperke néha 2-3 nagyméretű szemeteszsákot is megtöltött a naponta elkobzott gombával.
Õsszel a sok pókhálós gomba megjelenése okozott problémát a gyűjtőknek, mivel ezek általában mérgezőek.        
Vásárolni is nagy mennyiségben lehetett a múlt évben a piacokon gombát összesen 859-en árultak gombát, néha naponta 8-10 árus is kínált általában 6-10 féle kiváló minőségű gombát. Az ősz slágere a gyűrűs tuskógomba volt, melyet még december elején is kínáltak megvételre.
A szedett gombákról 916-an kértek véleményt. Általában 3-16 féle gombát gyűjtöttek a gombászok. Mintegy 310-en hoztak enyhén mérgező fajt, 101 gombában volt súlyosan, életveszélyesen mérgező, 33-an gyűjtöttek sok más fajjal keverve halálosan mérgező gombát és 9 tételt kellett azonnal megsemmisíteni, mivel gyilkos galócát tartalmazott.
Az összefoglaló adatokból látszik, hogy még mindig nem ismerjük kellőképpen a környékünkön termő gombákat, mert 49 százalékban leszedik a gombagyűjtők a veszélyes gombákat is. Ráadásul ezt egy ember mutatta meg. Kérdés: hányan fogyasztották volna el.
Enyhe mérgezés esetén általában 2-3 napos a kórházi ápolás, súlyosan, életveszélyesen mérgező gomba esetében 1-3 hét, halálosan mérgező gomba fogyasztásakor már az orvosok odaadó kezelésének köszönhetően a gomba mérgezett felépülése 2-6 hónapot vehet igénybe, míg gyilkos galóca fogyasztásakor legtöbbször csak a májtranszplantáció segíthet az életben maradáshoz.
Az idei előrejelzés is csapadékos tavaszt és nyarat ígér, úgy hogy a továbbiakban is tömeges gomba megjelenésre számíthatunk. Aki kedvet érez a gomba-gyűjtéshez, az legalább végezzen el egy alapfokú gombaismerői tanfolyamot.


 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.