Veszélyes a gombaszezon (RTL Klub Híradó)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. szeptember 27.
Szakemberhez kell vinni az erdőben szedett gombát
Egy ember még mindig életveszélyes állapotban van azok közül, akiket még két hete gombamérgezéssel vittek kórházba Vas megyéből. Az Erzsébet Kórház toxikológiai osztályán fekvő nő májátültetésre vár – mondta el a Független Hírügynökségnek Zacher Gábor főorvos.

Laikusoknak, de még azoknak is, akik nem hivatásos gombaszakértők, azt tanácsolják a piacokon megtalálható szakemberek, hogy mindenképpen vizsgáltassák meg az erdőben szedett gombát, mert házilag könnyen össze lehet téveszteni a különböző fajokat.
„Könyvekből elég nehezen lehet beazonosítani vagy az Internetről. Sokkal jobb, ha behozzák, és mi egyenként átvizsgálunk minden fajtát, és elmondjuk, hogy ha okoz mérgezést, akkor milyen fajta mérgezést okoz” – mondta Gyöngyösi Csabáné gombaszakértő.
Az erdőben már alig volt gomba, de esős napok után a környéken egymást érik a különböző gombák. Nem árt azonban az óvatosság, mert a fő ellenségnek számító gyilkos galócából egy is elegendő ahhoz, hogy egy egész családdal végezzen. Ha a szakértő csak egyetlen ilyen gombát talál a kosárban, akkor az összeset eldobatja, mert a gyilkos galócából kihulló spóra is mérgező.
A gombaszakértő szerint érdemes a gombát fajtánként külön-külön zacskókba gyűjteni, méghozzá papírzacskóba. Azért papírzacskóba, mert abba nem fülled bele, és mikor ő vizsgálja, akkor biztos, hogy felismeri a fajtákat.

Tar Mihály


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.