mf2013 22014. január 17. - Erdei iskola, parkerdők, arborétumok, erdei vasút: Somogyban tág a lehetőség a szabadidő természetben történő eltöltésére.

Az erdő számos kikapcsolódási lehetőséget rejt: az arborétumok növényritkaságokkal, lágyszárúak és fásszárúak színes kavalkádjával, míg a parkerdők az érintetlen természet nyugalmával, valamint változatos tanösvényekkel várják a természetjárókat.

A SEFAG szakembereinek tapasztalatai azt mutatják, hogy fokozatosan nő az érdeklődés a minket körülvevő természet iránt. Ezt a trendet támasztják alá a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola adatai is: mind a vendégéjszakák, mind a vendégek száma nő.

b_150_150_16777215_00_images_stories_SEFAG_mf2013_3.jpgA Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola 1994-ben nyitotta meg kapuit. Eleinte a lábodi- és rinyabesenyői iskolások és óvodások látogatták, majd a nagyatádiak, legújabban pedig már a távolabbi települések intézményeinek diákjait is köszönthettük Sziágyon. Elmondhatjuk, hogy napjainkban már országos népszerűségnek örvend.
Az erdei iskola szervesen illeszkedik a SEFAG Zrt közjóléti feladatai, valamint a turisztikai ágazata rendszerének sorába. Az idelátogató gyermekek – többek közt – az erdő, az erdei turizmus szeretetét tanulják meg programjaink során. Betekintést kaphatnak az erdő állat- és növényvilágába, új megfigyeléseket tehetnek, megtapasztalhatják a természetet. A környezet szeretetére való neveléssel, oktatással felnőtt korukra olyan környezetkímélő emberré válhatnak, akik környezettudatosan élnek, erdei turistákká válhatnak. Élményeik elmesélése során, közvetetten eljuthatunk szüleikhez is.

A közelmúltban a sziágyi suli fő épülete és környezete is jelentős átalakuláson, felújításon ment keresztül.
A 2010-2011. években pályázati támogatással, jelentős beruházással új értékeket teremtett a kezelő SEFAG ZRT. A régi erdészház felújítása során komfortosabb hálószobákat, vizesblokkokat alakítottunk ki. Egy új, modern tantermi és szolgáltató központi épület, valamint új szakkönyvekkel, szemléltető- és kísérletező eszközökkel felszerelt tanterem és szertár helyiség segíti a korszerű oktatást. Az új létesítésű beruházásaink természetesen akadálymentesen elérhetők minden érdeklődő számára.

Az erdei iskola varázsát az érintetlen természeti környezet adja, melyet a játékra csábító udvar, a játszótéri játékok, a focipálya, a kosárlabda pálya, a szabadtéri főző- és pihenőhely fokozza tovább. Erdész szakember vezetésével van lehetőség – az iskola környékén kialakított – hét tanösvény bejárására. Az erdei iskolás tornapályán végighaladva a csúszda, a nyújtók, a mászó gúla, a bakugró megannyi élményt nyújtva ad aktív kikapcsolódásra lehetőséget.
Gondoltunk a kisebbekre is. Külön tanösvényt létesítettünk az óvodás korosztály számára, melyen bemutatjuk a gombák világát, a fák alaktanát, az erdő szintjeit és lakóit, valamint az erdő nagytestű állatait. Az információs táblák tartalma szervesen kapcsolódik a KOKOSZ által minősített programjainkhoz. Minősített programjaink elsajátítását a közel 1100 db határozó könyv és lexikon, az oktatási segédanyagok, a laboratóriumi eszközök, mikroszkópok, nagyítók és az audiovizuális eszközök is segítik.
A kerékpárral (35 db) vagy gyalog felfedezni indulók számára lehetőség van somogyi homokvidék változatos növénytársulásainak, gazdag állatvilágának tanulmányozására. Fejlesztéseinknek köszönhetően alakult ki a Sziágy-Nagysallér-Petesmalom turisztikai tengely. Amelynek gerincét képező Studinka tanösvény 10 kilométeres hosszon elhelyezett információs táblák segítségével mutatja be a természeti értékeket, valamint az erdő- és vadgazdálkodás sokszínűségét. A tanösvény Nagysalléron keresztül Petesmalomba vezet, érintve a Vadasparkot, ahol a Magyarországon élő négy kérődző nagyvadfaj egyedei figyelhetőek meg. A Nagysalléri Vadászház a megye reprezentatív és tradicionális jegyeket hordozó vendégháza. A pusztában található a Szent Hubertus kápolna. Petesmalomban felújított „Studinka” ház a vadászat és vadgazdálkodás szentélyévé vált, mindenki számára nyitott. A madár- és nagyvad megfigyelő építmények 10-15 fő részére nyújthatnak természeti élményt.

b_150_150_16777215_00_images_stories_SEFAG_mf2013_4.jpg
A fejlesztés részeként szabadtéri fedett foglalkoztatót, főző- és pihenőhelyet, kosárlabda pályát, mobil sportudvart és játszóteret alakítottunk ki a száz éves fák árnyékában, színesítve ezzel is az erdei iskola összképét és nem utolsó sorban növelve a rekreációs lehetőségeket.
A beruházásnak köszönhetően az iskola télen is teljes értékűen tud működni.

A SEFAG ZRT. közjóléti tevékenységének fontos részét képezik azok a rendezvények, amelyek segítségével a fiatalok megismerkedhetnek a természet szépségeivel, kedvet kapnak az erdei túrákhoz, kirándulásokhoz, vagyis tovább növelik az erdőlátogatók számát megyénkben. Ilyen programsorozat a tavasszal megrendezésre kerülő Madarak és Fák napja, ősszel pedig az Erdők hete is, amelyre több száz kisiskolás hivatalos a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolában. Mihály Betta erdei iskolavezető

No events