2012. december 3. - Eger - Új, dízel-elektromos hibrid motor hajtja az Egererdő Zrt. által működtetett Szilvásváradi Erdei Vasút felújításon átesett mozdonyát - adta hírül hétfőn a heol.hu Heves megyei hírportál. Az új erőforrás, amelynek technológiája hasonló a Forma-1-ben is használt KERS-hez (Kinetikai Energia Visszanyerő Rendszer), egy fél évszázados Rába dízelmotort váltott le - közölte a honlap, amelynek információi szerint a Cummins típusú motort azt követően építették be a Szalajka-völgyben közlekedő MK48-as lokomotívba, hogy teljes felújításon esett át a mozdony.
    A mozdonyban az elődjénél kétszer nagyobb teljesítményű, 200 kilowattos aggregát található, amely nem közvetlenül hajtja a járművet, hanem egy szintén 200 kilowattos, 400 voltos, váltakozó feszültségű generátorhoz kapcsolódik. A KERS-hez hasonló technológia szintén hasznosítja a fékezési energiát, amelyet akkumulátorok tárolnak.
    Goldbach Károly műszaki vezető a portálnak elmondta, hogy a jármű három üzemmódban képes működni. Elektromos üzemmódban a vontatómotorok a váltakozó feszültségű generátorról és az akkumulátortól együtt kapják a vontatáshoz szükséges energiát. Képes haladni csak az akkumulátorok energiájának felhasználásával is, bár csak rövid ideig és sík terepen, illetve dízel-elektromos üzemmódban, amikor a vontatómotorok csupán a dízelmotortól a váltakozó feszültségű generátoron át kapják az energiát - ismertette a heol.hu.

No events