Image
2013. augusztus 19. - Éppen 125 éve, 1888-ban építtette gróf Károlyi László, az erdők akkori tulajdonosa a lóvontatású erdei görpályát a Kemence patak völgyében termő híres zempléni tölgyfa szállítására. Erre emlékeztek szombaton a Pálházi Állami Erdei Vasút kisvasúti napján, Pálházán. A rendezvényen több, mint százan vettek részt, egyebek mellett Budapestről és Debrecenből is érkeztek érdeklődők.

Image

A múlt század közepén a világtól még igencsak elzárt, utak nélküli településeken élő emberek számára a külvilággal való egyetlen kapcsolatot a menetrend szerint személyszállítás 1958-as megindítása jelentette – fogalmazott az ünnepségen a kisvasutat üzemeltető ÉSZAKERDŐ ZRT. gazdasági vezérigazgató-helyettese. Bak Julianna a kisvasút történetét felidézve beszélt az erdészek szerepvállalásáról is: a mintaszerűen működő Károlyi erdőbirtokot erdőmesterek, erdészek irányították, majd később az állami erdőgazdaságban is sokszor ugyanazok az erdészek végezték az erdők kezelését és a kisvasút üzemeltetését. Az, hogy 1989-ben – kilencéves üzemszünetet követően – újraindulhatott a Pálházi Erdei Vasút az erdészek előrelátásának is köszönhető, akik nem engedték felszedni a pályát.
Buday Péter, az ÉSZAKERDŐ ZRT. Hegyközi Erdészeti Igazgatóságának vezetője azt mondta: meg kell ismertetni az emberekkel, hogy az erdészek nemcsak fát termelnek, csemetetét ültetnek vagy vadászokat kísérnek, hanem sokat foglalkoznak a közjóléttel is. Ennek jó példája a Pálházi Vasút.
A Kárpát-medence legszebb helyein vannak kisvasutak, ezek bekapcsolása a turizmusba a legfontosabb feladat a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány ügyvezető igazgatója szerint. Gáspár János emlékeztetett arra, hogy idén Magyarországon volt a keresztény vasutasok európai találkozója, a programra 2500-an érkeztek hazánkba.

Image

Az ünnepségen emléklapot vehettek át azok, akik áldozatos munkájukkal az elmúlt évtizedekben hozzájárultak a Pálházi Állami Erdei Vasút fenntartásához. Ezt követően megkoszorúzták a Pálháza Ipartelepen levő vasúti emlékművet, valamint az erdész emlékművet. A program során lehetőség nyílt az itt levő Erdészeti, vadászati és természetvédelmi gyűjtemény megtekintésére is. Természetesen nem maradhatott el a kisvasúton utazás sem. Akik a rostallói végállomásig a szerelvényen maradtak, a Páfrány tanösvényen tett sétával tehették még emlékezetesebbé a pálházi kisvasút napját.


No events