2014. február 12. – Több lesz a különjárat

Csömödér - Bár az utasok száma csekély mértékű visszaesést mutat, az árbevételt tekintve tíz százalékkal jobban teljesített az elmúlt évben a Zalaerdő Zrt. Csömödéri vasútüzeme.
Mindezt Kaliba Mihály, az üzem műszaki vezetője tudatta a Zalai Hírlappal, aki azt is hozzátette, az utaslétszám csökkenése a 2012-es adatokhoz képest mindössze három százalékot tett ki.
– Ennek több oka is van – magyarázta Kaliba Mihály. – Az egyik fontos összetevője, hogy a térségben általában is csökkent a turisták száma, ez természetesen az utazólétszámunkat is befolyásolta. Nem kedvezett az időjárás sem, az elején, még a szezonon kívüli időszakban a hosszú tél, nyáron pedig a nagy meleg, a kánikula vetette vissza az utasforgalmunkat.
Kaliba Mihály mindezeket konkrét számokkal támasztotta alá: míg az elmúlt években a márciusi időszakban 4-500 utast is vonzottak a különjáratok, addig tavaly száz fő alatt maradt ez a szám.
– A nyári melegben szívesebben tölti mindenki a szabadidejét vízparton – sorolta tovább a vasútüzem vezetője. – Sajnos van még egy tényező, ami nem kedvez nekünk, a Rédics-Zalaegerszeg vonal járatritkítása is hátrányosan érint bennünket, így a zalaegerszegi iskolákból szinte teljesen megszűnt az érdeklődés a szolgáltatásaink iránt.
A jeles alkalmakkor gőzmozdony húzta a szerelvényt. A speciális különjáratok sok utast vonzottak.
Az erdei vasútüzem az említett csökkenést speciális különjáratok bővítésével igyekezett ellensúlyozni. Nagyon jól sikerült a Márton-napi libajárat, mint ahogy az úgynevezett szarvasbőgés-hallgató kirándulás iránt is sokan érdeklődtek. Steyer Edina PR-ügyintéző szerint mindez köszönhető a korábbinál fokozottabb reklám-, illetve marketingtevékenységüknek is. A speciális alkalmakhoz kötött járatokat tovább kívánják bővíteni, így e hét szombatján egy Valentin-napi különvonatot indítanak, ahol a libajárathoz hasonlóan vacsorát is felszolgálnak a szalonkocsiban utazók számára. Ezen szolgáltatások az árbevételre is kedvező hatást gyakorolnak, az utasszám minimális csökkenése ellenére így tíz százalékos növekedést értek el.
– A legerősebb hónapjaink továbbra is a július és augusztus voltak, ilyenkor havi szinten öt és félezer utassal számolhatunk – ismertette a további adatokat Kaliba Mihály. – A május azonban a vártnál szerényebb eredményt hozott, abban a hónapban mindössze két és félezer utasunk volt.
A vasútüzem vezetője a teherszállítás adatait is ismertette. A kedvezőtlen időjárás miatt a fakitermelésben elmaradás mutatkozott, ez pedig a szállításra is negatív hatást gyakorolt, azaz ezen a területen is mintegy tíz százalékos visszaesést regisztráltak.
Az adatok kapcsán Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója annyit mondott: az utasok igényeit folyamatosan mérik. A visszajelzések alapján 2014-ben beindítják a kerékpárbérlési lehetőséget, ezáltal a vonatozás összeköthető lesz biciklizéssel, így az utasoknak nem kell saját kerékpárjukat magukkal hozniuk.
– A már hagyománnyá vált Kisvasút Napjának az elmúlt évben nagy sikere volt, ezért 2014 júniusának végén ismét meg kívánjuk rendezni – tette hozzá Rosta Gyula. – Szándékunk szerint ezúttal is komplex programsorozattal, amely egyaránt magába foglal kulturális bemutatókat, játszóházat és kézműves foglalkozásokat, így nyilván nem csak az utazni vágyókat invitáljuk az eseményre. S ahogy az 2013-ban is történt, e napon több új fejlesztést kívánunk bemutatni. Gyuricza Ferenc