2020. szeptember 21. - Régóta és sokan tették fel a kérdést: miért ér véget az erdei vasút szárnyvonala a kistolmácsi településtábla előtt 1 kilométerrel?

A választ kevesen tudják, miszerint a mostani végállomásnál hosszú évekkel ezelőtt egy vasúti rakodó működött faanyagfelkészítő-teleppel és munkásszállóval, azonban ezeknek régóta nyomuk sincsen már ezen a helyen.
A Mura Program keretében a személyszállítási vonal kistolmácsi szakaszát 1 kilométerrel hosszabbítja meg a Zalaerdő Zrt. 2021 tavaszáig –jelentette be sajtótájékoztatón Rosta Gyula vezérigazgató, Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője, a Mura Program miniszteri biztosa, Pulai Gergő projektvezető és Gál Károly, a Zalaerdő Zrt.vagyongazdálkodási osztályának vezetője 2020. szeptember 18-án, pénteken.
Az elmúlt pár évben – szintén a Mura Programnak, valamint a tulajdonosi tőkeemelésnek köszönhetően – valósult meg a szentpéterföldei feltáróút kerékpározhatóvá tétele, a Budafai Arborétum új fogadóépülete, illetve a Csömödéri Állami Erdei Vasút eszközparkjának felújítása, köztük a gőzmozdony, Ábel teljes rekonstrukciója.
A projekt utolsó fázisához érkezvén elkezdődtek a kistolmácsi szakasz meghosszabbításának előkészítő fázisai. A kivitelező, az S24 Konzorcium képviseletében megjelent Pulai Gergő elmondta, hogy a tervek szerint jövő év tavaszán adják át a kész pályaszakaszt. Ehhez a fázishoz tartozik továbbá a Pördefölde-Törösznek-Szentpéterfölde szárnyvonal egy részének a teljes körű átépítése, amit szintén szeretne a Társaság személyszállításra is használni.
A sajtótájékoztatón Cseresnyés Péter és Rosta Gyula is hangsúlyozták, hogy a térség egyre több lehetőséget kínál az idelátogatóknak az aktív kikapcsolódásra, és az egyes programpontokat a fejlesztéseknek köszönhetően össze is tudják kapcsolni a vendégek. Példaként a sajtótájékoztatónak helyet adó Kistolmácsot emelték ki, ahol a Zalaerdő Zrt. is kínál szálláslehetőséget, erdei vasúttal, kerékpárral és gyalog is bejárható a környék, van egy gyönyörű horgásztó, és pár kilométerre található a Budafai Arborétum.

 

No events