ImageSajtótájékoztatón értékelik a 2005. évre meghirdetett erdőművelési közmunkaprogram második évét.
2006. január 18-án, a Pilisi Parkerdő Rt Budakeszi Erdészetében Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter, Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, valamint Vásárhelyi István, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt elnökhelyettese von mérleget az elmúlt évi tapasztalatokról. Az évértékelőn jelen lesznek a programban érintett 11 állami erdészeti Rt. vezetői is.

Az erdőművelő közmunkaprogram második évét zárja a sajtótájékoztató. Az FMM, az FVM és az ÁPV Rt. mint a tulajdonos állam képviselője összesen 823 millió forintot költött a programra. Ezen felül a közmunka pályázaton résztvevő 11 erdészeti Rt 20 százalékos önrésszel járult a foglalkoztatáshoz. A 2005. áprilisban elindított erdőművelési munkákban másfél ezer munkanélküli és tartós szociális segélyezett jutott kenyérkeresethez. Az ország 325 településéről toborzott közmunkások jelentős hányada roma származású. Olyan önhibájukon kívül hátrányos helyzetű településeket is elért a program ahol más munkaalkalom egyáltalán nincs.
Az általános erdőművelési munkák mellett a turista utak rendbetétele, az erdei padok felújítása, szemétszedés, makkgyűjtés, csemeteápolás volt a végzett tevékenység. Az erdészetektől illetményfát és sokfelé étkezési utalványt is kaptak a közmunkások. A program részvevőinek mintegy tizede jelenleg is dolgozik az erdészeteknél, de már nem támogatással, hiszen legalább 3 hónapos továbbfoglalkoztatásukat vállalták az rt.-k. A programban betanító jellegű képzést kaptak a résztvevők, segítendő a későbbi elhelyezkedési esélyeiket. A kedvező tapasztalatok miatt az idén is folytatódik az erdőművelő közmunkaprogram, az elképzelések szerint bővebb forrásokkal és várhatóan valamennyi erdészeti Rt meghívásával.


 

No events