ImageÉlő, élhető táj; A központi rendezvény a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság felsőtárkányi Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontbjában
1909. május 24-én a Svéd Királyi Tudományos Akadémia kezdeményezésére egyszerre kilenc nemzeti park nyitotta meg kapuit Svédországban, ezek  voltak a kontinens első nemzeti parkjai. Az Európai Nemzeti Parkok Szövetsége (EUROPARC) erre a napra emlékezve, 90 évvel később, 1999-ben ünnepelte meg először az Európai Nemzeti Parkok Napját.

Az EUROPARC név egy tradicionális szervezet az FNNPE (Európai Nemzeti és Naturparkok Szövetsége) megújulását (a szervezet 1997-ben választotta új nevét) hordozza, kifejezve azt a felismerést, hogy a természeti erőforrások minőségi fenntartását ma már nem lehet egyes nemzeti parkok, vagy országok határain belül megoldani, csak nemzetközi összefogással, a tapasztalatok, ismeretek cseréjével, az élőhely védelmi programok összehangolásával, megújult mészetmegőrzési politikával lehet tartós eredményeket elérni.

A felhívás már az első évben eredményesen zárult: Európa 14 országából több mint 200 szervezet - EUROPARC-tagok, a védett területek igazgatóságai, kormányzati szervek és független természetvédelmi szervezetek csatlakoztak programjaikkal az Európai Nemzeti Parkok Napjához.

Az EUROPARC Szervezet erre az évre a „Livig, Working Landscape” („Élő, élhető táj”) üzenetet ajánlotta a az Európai Nemzeti Parkok Napja ünneplőinek.

Magyarországon 1973-ban hirdették ki az első nemzeti parkot (Hortobágyi Nemzeti Park), jelenleg 10 nemzeti parkja van az országnak. A nemzeti park igazgatóságok tevékenységeiket a természeti értékek védelmére, bemutatására, a rájuk bízott vagyon kezelésére, a fenntartható gazdálkodásra, a szolgáltató jellegre összpontosítják. A nemzeti park igazgatóságok egyre fontosabb szerepet játszanak a vidékfejlesztésben, elősegítik a védett természeti területeken a hagyományos mezőgazdálkodás, biogazdálkodás, régi magyar háziállatfajták, népi kismesterségek és a helyi kultúrtörténeti értékek megőrzését, fejlesztését. A nemzeti parkok idegenforgalmi jelentősége fokozódik.
Ahogy a világban, úgy hazánkban is egyre nagyobb szerepe van a nemzeti parkok, védett területek látogatásával, a természeti értékek bemutatásával kapcsolatos turisztikai szolgáltatásoknak, ökoturisztikai termékeknek.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a központi rendezvényét ezen a napon a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal közösen Felsőtárkányban, a Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontban tartja.


 

No events