A Népszabadság kerekasztal-beszélgetése
2007. november 7-én (szerdán) 9 óra 30 perckor kezdődik az a konferencia, amelyet a Népszabadság hirdetett meg a Novotel Budapest Centrum (a volt Palace Szálló) Zsolnay termébe (1088 Budapest, Rákóczi út 43-45.).
Magyarország erdei az elmúlt 80 évben kétmillió futballpályányi területtel nőttek, mégis a hazai erdők állapotáról kialakult közvélekedés szerint csökkent a hazai erdőállomány – olvasható a beharangozó szövegben.

A komoly tudományos és magas szintű, tradicionális oktatási háttérrel rendelkező hazai erdész szakmáról, a szigorú hatósági szabályozás mellett működő erdőgazdálkodásról nagyon keveset tudnak az emberek – állapítja meg a tájékoztató, majd leszögezi: Sok minden másképp van, mint gondolnák. Ezért érdemes megismerni a valóságos helyzetet.
A Népszabadság kerekasztal-beszélgetése szakértők közreműködésével igyekszik reális képet adni többek között a Nemzeti Erdőstratégiáról és erdőprogramról. Szó lesz például
– az erdő szerepéről a globális szénháztartásban és a klímaváltozás enyhítésében;
– a biológiai sokféleségről, a talaj- és levegővédelemről;
– a pihenés lehetőségeiről, és a környezetbarát nyersanyagok forrásáról
– az állami erdővagyon jelentős részét kezelő erdészeti részvénytársaságokról, hogy vajon miként tudnak megfelelni annak a feladatnak, hogy miközben el kell érniük az eléjük tűzött gazdasági célokat, a tartamos kezelést, a védelmet, az erdővagyon gyarapítását és a fenntartható fejlődését, az erdő biológiai egyensúlyának fenntartását is biztosítaniuk kell.
A beszélgetés résztvevői:
Benedek Fülöp, szakállamtitkár (FVM),
Prof. dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora, az MTA levelező tagja,
Márkus Ferenc, igazgató (WWF Magyarország),
Koleszár István, az ÁPV Zrt. Erdészeti és Agrárgazdasági Portfolió-kezelő Igazgatósága ügyvezető igazgatója,
Wisnovszky Károly, Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Erdészeti Igazgatóság igazgatója,
Németh Frigyes Biomassza Erőművek Egyesületének elnöke,
Feiszt Ottó, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója,
Horváth Ferenc a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség elnöke.
A vitát Peredi Ágnes újságíró vezeti. A részvételi díj 29. 000 Ft + áfa.

Áttekintve a vita résztvevőinek névsorát, szembetűnik, hogy sem az Országos Erdészeti Egyesületet, sem a Magán Erdőtulajdonosok és Erdőgazdálkodók Országos Szövetségét nem képviseli senki. Már pedig e két társadalmi szervezet nélkül kevésbé lehet sikeres egy, a szakmai véleményeket ütköztető kerekasztal beszélgetés.

A konferenciára jelentkezni lehet telefonon: 06 (1) 436-4463; 06 (1) 436-4357,
faxon: 06 (1) 436-4437; e-mailen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: http://konferencia.nepszabadsag.hu
Jelentkezési határidő: 2007. november 5.