b_150_150_16777215_00_images_stories_fagosz_fagosz_tisztujitokozgyules2019.JPG
2019. május 8. - Tisztújító közgyűlést tartott a FAGOSZ május 7-én az Erdészeti Információs Központban, ahol a 2019-2023. ciklusra a tagság 8 fős új elnökséget választott, az elnök: Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója.

A május 7-i tisztújító közgyűlését a FAGOSZ az Erdészeti Információs Központban (Budapest, Budakeszi út 91.) tartotta. A közgyűlések szokásos menete szerint a tagság megválasztotta a lebonyolításhoz szükséges tisztségviselőket, majd a titkárság beszámolt a 2018/2019. évi tevékenységi és pénzügyi tettekről és tervekről, mely beszámolókat a tagság elfogadta.
Ezt követően a közgyűlés módosította a Szövetség alapszabályát, hogy a továbbiakban 13 helyett 8 fős legyen az elnökség.
Dr. Jung László (Egererdő Zrt. vezérigazgatója), a 2015-2019. ciklus elnöke röviden visszatekintett ezen időszakra és értékelte a FAGOSZ jelentőségét, megköszönte a titkárság munkáját, majd a 13 fős elnökség nevében a mandátum lejártával lemondott.
A 2015-2019. időszakban az elnökség tagjai voltak:
elnök: Dr. Jung László, vezérigazgató, EGERERDŐ Zrt.
alelnök: Oláh János, igazgató, LIGNIWOOD Kft.
alelnök: Kardos József, ügyvezető igazgató, KARDEX Kft.
Barkóczi István, vezérigazgató, SEFAG Zrt.
Csonka Tibor, vezérigazgató, GEMENC Zrt.
Dóka Károly, ügyvezető igazgató, FAGÉPSZER Kft.
Horváth Ferenc, ügyvezető igazgató, Pyraster-Trade Kft.
Jarabek Szabolcs, ügyvezető igazgató, BEK-Holz Kft.
Keszi László, vezérigazgató, MECSEKERDŐ Zrt.
Mihályfalvy István, vezérigazgató, ERDŐSZÖV Rt.
Dr. Pásztory Zoltán, intézet igazgató, SOE-SKK-NRRC
Szép Györgyi, ügyvezető igazgató, ARBOR 95 Faipari Kft.
Trombitás Zoltán, igazgató, EGERERDŐ Zrt. - Mátraparkett
A Jelölő Bizottság elnöke, Sári Zsolt (Nyírerdő Zrt., kereskedelmi irodavezető) beszámolt a jelölési folyamatról, melynek során a tagság 89%-val sikerült egyeztetni a jelölő listát. A tagság ezzel egyetértett, s a közgyűlésen is ezt megerősítették és további javaslatot nem tettek.
Így alapszabályunk értelmében a tagság először egyenként minden jelöltről szavazott, hogy az elnökségbe kerüljön, majd közülük szavazott az elnökről és a két alelnökről. Ennek alapján a 2019-2023. időszakra a FAGOSZ elnöksége az alábbi:

b_150_150_16777215_00_images_stories_fagosz_sulyokfagosz2019.JPG
elnök: Sulyok Ferenc, KEFAG Zrt., vezérigazgató
alelnök: Dr. Jung László, vezérigazgató, EGERERDŐ Zrt.
alelnök: Kardos József, ügyvezető igazgató, KARDEX Kft.
tag: Jarabek Szabolcs, ügyvezető igazgató, BEK-Holz Kft.
tag: Seregi Barnabás, vezérigazgató-helyettes, ERDÉRT-TUZSÉR Zrt.
tag: Mihályfalvy István, vezérigazgató, ERDŐSZÖV Zrt.
tag: Dr. Pásztory Zoltán, igazgató, Soproni Egyetem, TEKK/NRRC
tag: Palaczki Gábor, ügyvezető igazgató, Dunaker Kft.
Sulyok Ferenc megköszönte a tagság bizalmát és rögtön három olyan témát említett, melyekkel kapcsolatban a FAGOSZ-nak kezdeményeznie, lobbiznia, ténykednie kell a közeljövőben. Ezek:
Foglalkozni kell a faipar fejlesztésével, mert meglátása szerint a faipar a vidék mostoha gyermeke, gyakori, hogy elavult technológiát és gépeket láthatunk ezen üzemekben. Ugyanakkor a faipar társadalmi megítélése is kérdéses. Különösen a következő EU-s ciklus és annak prioritásai szempontjából előtérbe kell helyezni a hazai faipar fejlesztését.
A tűzifa megítélése sem egyértelmű. Miközben sokan ezzel fűtik a lakást, a panziót, sőt nagyobb épületet is, a tűzifa környezeti szempontú jóságát van aki megkérdőjelezi. Ezért a "fűts okosan" programban szereplőket kellene tudni megvalósítani. Ennek fa esetén elsődleges feltétele, hogy a vevők részére száraz tűzifát kell kínálni, amihez a mainál jobb tűzifa készletfinanszírozásra van szükség.
A faanyag nyomonkövetési rendszerében az EUTR szabályozásában - annak minden előnye mellett - sajnos benne maradt egy nagyon nehezen megoldható probléma: mi legyen az illegális fa sorsa? A jelen játékszabályok szerint a zár alá vett faanyagot nem lehet forgalomba hozni, így a jogszabály következtében az idők végezetéig "kóválygó" tétel válik belőle, ami így kezelhetetlen helyzetekhez vezet. Ez nem drog vagy hamis karóra, amit megsemmisítenek, sőt a fa égetéssel "megsemmisítése" is hasznosításának, forgalomba kerülésének egy módja. Ezt a "22-es csapdáját" mielőbb fel kellene oldani az EUTR szabályozásban.
Végül az új elnök, Sulyok Ferenc megköszönte a tagságnak a közgyűlésen részvételt, a hatékony munkát és bezárta a közgyűlést.

 

No events