b_150_150_16777215_00_images_stories_gemenc_csonkatibor2019.JPG
 Kalocsa, 2019. november 21. - A Gemenc Zrt. az erdők fenntartásával és új juhar és hárs facsemeték elültetésével hívták fel a figyelmet az Agrárminisztérium Országfásítási Programjára Kalocsán.

Zsigó Róbert államtitkár, dr. Filvig Géza polgármester, valamint Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója három facsemetét ültetett a város Zrínyi Utcai Bölcsődéjének udvarán az állami erdőgazdaságok erdőtelepítési mintaprogramjának keretében, amelynek fő célja a figyelemfelhívás mellett az erdőterület közvetlen növelése is.       
Az idei ültetési szezonban indult el az Agrárminisztérium Országfásítási Programja, amelynek kertében az állami erdőgazdaságok saját területeiken a meglévő erdeik fenntartása mellett több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel. A mintaprogram során – 2019. november elejétől a vegetációs időszak kezdetéig, 2020 áprilisáig – 86 településen ültetnek új erdőt.
A faültetésen – többek között – arra hívták fel a figyelmet, hogy jelenleg Magyarországon az egyetlen szénelnyelő ágazat az erdőgazdálkodás. Ez azt jelenti, hogy több szenet nyel el, mint amennyit kibocsát. A hazai erdők évente 4-5 millió tonna szén-dioxid egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, ami jelenleg az országos kibocsátás 7-8 százalékát ellensúlyozza. A becslések szerint az állami erdőgazdaságok által ültetett új erdők egy évtized múlva évente további mintegy 8000 tonna szén-dioxidot kötnek majd meg, így segítve, hogy tisztább legyen a levegő.
„A kormány számára kiemelten fontos az ország környezeti állapota, melyben meghatározó szerepe van a fáknak, az erdőknek. Az állami erőgazdaságokon keresztül a meglévő erdők fenntartásával megőrizzük a szénmegkötő kapacitást, az új erdők telepítésével pedig tovább tudjuk növelni. Fontos eleme a programnak, hogy az Agrárminisztérium a szemléletformáló kommunikációval partnerként kívánja bevonni a lakosságot is” – emelte ki beszédében Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.
Dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere beszédében hangsúlyozta: „Szeretném, ha Kalocsa is úgy növekedne, fejlődne, mint ahogy ezek a fák fognak majd, ha megkapják a gondoskodást. Miért mondom azt, hogy a fa nekem a fejlődést szimbolizálja? Mert, ha minden adottsága megvan a növekedéshez, akkor ez a csemete, amit elültetünk, az nőni fog, minden évben fejlődik egyre szerteágazóbb lesz a gyökere, biztos alapot nyújtva a törzsnek, amely a nagy lombkoronát fogja tartani. Kalocsa, terveink szerint ilyen biztos alapokon fog növekedni és csapatommal olyan törzset alkotunk, amellyel a hatalmas lombkorona az élhető-, fejlődő-, gazdagodó város lesz.”
Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója elmondta: „Az éghajlatváltozás kihívásaira az erdőgazdálkodás hatékony válaszokat adhat. Ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt években az erdőgazdálkodásban paradigmaváltás történt: a klímacélok teljesítése kiemelt feladattá vált.”

Folyamatos klímavédelem
 Az elmúlt 10 évben csak az állami erdőgazdaságok 450 millió facsemetét ültettek el és 9500 tonna makkot vetettek a meglévő erdők fenntartása során.
 Az Agrárminisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó állami erdőgazdaságok erdőtelepítési mintaprogramjának célja nemcsak az erdőterület közvetlen növelése, hanem a figyelemfelhívás is. Olyan mintaterületeket hoznak létre, ahol önkormányzati vagy éppen magán területeken dolgozó szakemberek számára bemutatókon tudják ismertetni a fásítások, erdőtelepítések folyamatát.

A Gemenc Zrt. meglévő erdeinek fenntartásáról
A Gemenc Zrt. november hónapban megkezdte az őszi erdősítési tevékenységét az általa vagyonkezelt állami erdőterületeken: Bács-Kiskun, Tolna, és Baranya megyékben egyaránt. A Gemenc Zrt. nemcsak a főfafajok és az értékes faanyagot adó elegyfafajok csemetéit ülteti vissza, hanem a ritka elegy-fafajok ültetése is folyamatos. A facsemeték egy része saját termelésből, egy része helyi termelőktől származik. Az erdőgazdaság külön figyelmet fordított a helyi származásból létesített saját fekete nyár és fehér fűz anyatelepről nevelt szaporítóanyag visszaültetésére (repatriálására). Arra is nagy gondot fordít, hogy a termőhelyi adottságokat és a természetvédelmi érintettséget figyelembe vegye, ezért minden alkalommal ennek megfelelően történik a fafajok kiválasztása.
A sikeres fásítási, erdőfenntartási tevékenység nem létezhet kitartó és rendszeres ápolási munkák nélkül. Közel 3600 hektáron, a Gemenc Zrt. által kezelt erdőterület több, mint 10%-án rendszeres ápolási tevékenységet végez az erdőgazdaság a szükséges csemetepótlásokkal, hogy az erdőfelújítások kielégítő fejlődése biztosított legyen.

 

No events