b_150_150_16777215_00_images_stories_egererdo_ut_bardosb2020k.jpg
Fotó: Bárdos B.


2020. április 24. - Országos tűzgyújtási tilalom ellenére már több, mint 30 erdőtűzhöz riasztották a katasztrófavédelem és az Egererdő Zrt. kollégáit, 2020 tavaszán.

A tüzek kiváltó oka minden esetben szándékos gyújtogatás. Jellemzően magán tulajdonban lévő füves területekről, legelőről vagy bozótos ingatlanról terjed tovább a tűz az állami erdőbe.
Kollégáink felmérése alapján a lángok főként avartüzeket és kisebb részben törzstüzeket okoztak, összesen közel 150 hektár erdőben, melyből több, mint 50 hektár áll állami tulajdonban.

b_150_150_16777215_00_images_stories_egererdo_fustkod_bardsob2020k.jpg
Az Egererdő Zrt. munkatársai a katasztrófavédelem szakembereivel és több esetben civil segítséggel, többségében kézi eszközökkel és vízzel oltották a felcsapó lángokat, hogy el tudják kerülni az erdő élővilágának jelentősebb mértékű károsodását.
Számos magántulajdonban lévő földrészlet oltásában is részt vettek zöldruhás szakembereink, hogy a szomszéd területen álló állami erdőt megóvják a tűzkártól. A tűz intenzitásától függően a katasztrófavédelem munkáját 6-12 fős erdész csapatok segítették, az avartűzben hatékony védekezési módok formájában (kézi eszközökkel: tűzcsapókkal, földeléssel; vagy ellentűz gyújtásával).
Már évek óta a Szilvásváradi Erdészet területén fordul elő a legtöbb tűzeset. Az erdészet kollégái még a tavasz elején a legveszélyeztetettebb helyeken tűzpásztákat nyitottak és folyamatos tűzőrséget tartanak. Emellett egy új módszert is kipróbáltak az oltásban, a gépi lombfúvó alkalmazását, mely igen hatékonynak mondható az avartüzek megfékezésében.
A károsodott erdők többsége Arló, Csernely és Ózd községhatárban található, de Cered, Bükkszenterzsébet és Bélapátfalva erdeiben is felcsapott már a láng idén.

b_150_150_16777215_00_images_stories_egererdo_faanyag_bardosbk.jpg
A készletezett faanyagban és az erdőállományban okozott kár mértéke meghaladja a 3 millió forintot, mely kárérték a csemeték és fiatal állományok növekedésében okozott fejlődési visszaesést nem tartalmazza.
Erdészeink helytállását, áldozatkész munkáját hálásan köszönjük, reméljük a hétvégét már nyugodt körülmények között tölthetik el családjuk körében!
Vigh Ilona kommunikációs és közjóléti vezető