b_150_150_16777215_00_images_stories_egererdo_orszfasit2020k.jpg
2020. november 20. - Országszerte 475 település csatlakozott az Agrárminisztérium által meghirdetett Településfásítási programhoz.

A KEFAG Zrt. által csemetekertjében felnevelt sorfák igénylésében az Egererdő Zrt. működési területén lévő települések közül is több, mint 20-an sikeresen vettek részt. Az Országos Erdészeti Egyesület, mint programkoordinátor, míg az EGERERDŐ Zrt., mint szakmai pártoló szervezet is részt vett a program megvalósításában.
A 2020 júniusában meghirdetett alprogram, része a kormány országfásítási programjának, mely megvalósítására az őszi és tavaszi ültetési időszakban van lehetőség. Így egyes községekben már idén ősszel elindult a zöldítés, településenként különböző számú (10-30 db) fa ültetésével. Elsőként Mátraballán, majd Tarnaszentmiklóson, Cereden és Zabaron szépültek meg a közösségi terek az igényelt sorfáknak köszönhetően.
Ezeken a településeken - még a járványügyi vészhelyzet kihirdetése előtt- igazi közösségi eseményként valósult meg az ültetés. Az iskolásoktól, a falu legidősebb lakosaiig, mindenki hálásan köszönte az új életet is jelképező fákat, mellyel a települések parkjai, játszóterei, sportpályái lettek szebbek, élhetőbbek.

b_150_150_16777215_00_images_stories_egererdo_tarnasztm2020k.jpg
Az EGERERDŐ Zrt. működési területén az őszi ültetési szezon 2020.11.19-én zárult Szilaspogonyban, ahol a járványügyi helyzetre való tekintettel kis létszámban, helyi önkormányzati dolgozók végezték el a 13 db sorfa ültetését. Minden helyszínen az ültetés szakszerűségét az Egererdő Zrt. kollégái koordinálták, köztük ifj. Ősz Gusztáv, az Egererdő Zrt. vezérigazgató-helyettese.
Az erdő klímavédelemben betöltött fontos szerepe jól ismert (hosszú távon széndioxidot köt meg a levegőből, oxigént termel, csökkenti az talajeróziót, árnyékával, párologtatásával hűsít, csökkenti a hőmérsékletet, stb.), de a nagy erdőségek mellett a település fái is számítanak a helyi mikroklíma védelmében.
Bízunk benne, hogy a szakszerű ültetésnek köszönhetően az elültetett fák évtizedekig fogják szolgálni a települések közösségét, árnyékukkal, termésükkel és levegő tisztító hatásukkal. Reméljük, hogy az akció az önkormányzati vezetők szemléletét is formálta és a jövőben más országfásítási pályázatban is lelkesen pályáznak, tovább szolgálva a településük zöld érdekeit.
A településfásítás az erdőgazdaság illetékességi területén összesen 16 településen fog folytatódni tavasszal, de addig se felejtsük el, hogy minden fa számít!
Vigh Ilona kommunikációs és közjóléti vezető

No events