b_150_150_16777215_00_images_stories_PPZRT_bolcso_hegyi_kilato_5k.jpg

2021. november 25. - A Pilisi Parkerdő turisztikai infrastruktúrája új kilátóval gyarapodott: a természetjárók immár az 587 méter magas Bölcső-hegyen ma átadott, a Lajos-forrás felől már két körtúrával is megközelíthető, borovifenyő-gerendákból készült kilátóból élvezhetik az innen nyíló körpanorámát.

A Visegrádi-hegységben, Szentendre és Pomáz között található Bölcső-hegy kedvelt turisztikai célpont, környékén több forrás fakad – többek között a Csepel-forrás, a Háziipari-forrás, a Kármán-forrás, a Kékvizű-forrás –, köztük a legbővizűbb a 2021 tavaszán felújított, népszerű Lajos-forrás.
Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára az átadáson elmondott beszédében rámutatott: „Az ökoturizmus fejlesztésében kulcsszerepet töltenek be a magyar erdők, azokon belül is különösen az állami erdőgazdaságok által kezelt, mintegy 1 millió hektár erdőterület. Az Agrárminisztérium irányítása alatt az erdőgazdasági cégcsoport kiemelt feladata és küldetése az erdők látogathatóságának biztosítása. Ez három feladatot jelent az erdészetek számára: a legfontosabb az erdőterületek fenntartása, a második az erdei ökoturisztikai infrastruktúra fejlesztése, majd a létesítmények és az infrastruktúra-hálózat fenntartása és működtetése.”
A Bölcső-hegy elsőrangú panorámával szolgál a természetjáróknak, amit többek között az is bizonyít, hogy már évtizedekkel ezelőtt, az 1970-es években is volt itt egy „magasles kilátó”, amelynek emlékét a XXI. század elejére már csak néhány betonpillér őrizte. A Pilisi Parkerdő a természetjáró szervezetekkel egyeztetve és javaslatuk alapján döntött úgy, hogy a régi helyén új kilátót épít.
Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő vezérigazgatója hangsúlyozta: „a Pilisi Parkerdőben az alapítástól érvényesülő alapelv a természetközeli erdőkezelés és az erdők társadalmi, közjóléti szolgáltatásainak összehangolása. Közel egy évtizede fogtunk abba a nagyszabású munkába, amely a több mint 1.000 km turistaút-hálózat, számtalan pihenő- és szálláshely, forrás és kilátó megújulását, megépülését eredményezte. Ehhez azonban széleskörű együttműködésre is szükség volt, amelyben a kiemelt helyet elfoglaló Magyar Természetjáró Szövetség mellett a térség természetjáró szervezetei, a természetjárás elkötelezett hívei is aktív szerepet vállaltak.”

b_150_150_16777215_00_images_stories_PPZRT_bolcsohegykilato2021k.jpg
A Bölcső-hegyi kilátó terveit Koller József, Ybl-díjas építész készítette. A 2,4 x2,4 m alapterületű, áttört hasáb formájú szerkezet 10 x 10 cm-es borovifenyő-gerendákból készült, az építkezés során – a természeti értékek megóvása érdekében – az előregyártott elemeket kézi erővel vitték fel a Bölcső-hegy csúcsára vezető szűk, alig egy ember szélességű ösvényen. A körpanorámát nyújtó kilátószintről – a környező hegycsúcsokon túl – tiszta időben még a Mátra vonulatai láthatók.
A kilátó Lajos-forrás felől már két körtúrával is megközelíthető: a meglévő zöld háromszög mellett északról a frissen elkészült sárga háromszög jelzés is a kilátóhoz vezet.
Tassy Márk, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója szerint a Bölcső-hegyi kilátó új lehetőségeket nyit az eddig leginkább a népszerű és hétvégén gyakran zsúfolt Lajos-forráshoz tartó turistáknak, akiket újabb, eddig nem átélhető élmény vár erdőjárásuk alatt.

Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: a kilátószintről látható tájhoz személyesen is kötődik: a Nagy Csikóvár, a Lom-hegy, a Cser-hegy, a pilisszentlászlói hegyoldal és Szentendre mind az általa szeretett Pilis-Dunakanyar része.

A beruházás a VEKOP-4.1.1.-15-2017-00007. számú, „Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát” című pályázat keretében valósult meg, a Magyar Természetjáró Szövetség, mint projektgazda koordinálásában, a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel konzorciumi együttműködésben. A kivitelezésre 29,2 millió Ft-ot fordított az erdőgazdaság.

 

 

 

 

 

 

 

 

No events