b_150_150_16777215_00_images_stories_kulfold_uk_glentress_turista_k.jpg

Glentress látogatóközpont


2021. december 23. - Glentress több mint 45 mérföldnyi gyalogos és kerékpáros ösvénynek ad otthont, nem is beszélve a sok mérföldnyi erdei útról.

Skócia keleti és déli részén található sok erdővel együtt súlyosan érintette ezt a vidéket is az Arwen szélvihar. A vihar utáni napokban az összes útvonal és terület átvizsgálása kihívást jelentett a helyi csapat számára. A hegyi kerékpározásról és gyaloglásról híres terület azonban a helyi közösség szerves része, és létfontosságú, hogy a lehető leghamarabb újra megnyithassák. Követtünk egy kis csapatot, amely egy ösvényszakasz megtisztításán dolgozott, hogy lássuk az ezzel járó nehézségeket.

b_150_150_16777215_00_images_stories_kulfold_skoterdokar3k.jpg
Ma reggel négyfős csapatunk megkezdte a törmelék eltakarítását a kék fokozatú ösvényről, a Good Game-ről. Ez az ösvény a Glentress látogatóközpont közelében található, és tudjuk, hogy jelentős károkat szenvedett. Ahogy elindulunk, Henry átveszi a vezetést az erőteljes lombfúvóval, megszabadul a kisebb ágaktól, és magamra, Markra és Carolára hárít feladatokat, hogy gereblyézzünk és távolítsuk el a gallyakat az ösvényről. Ahogy Mark mondja, ez a munka nem csak az ösvényt, hanem a környéket is megtisztítja. A hegyi kerékpározás magában hordozza a kockázatot. De ha az ösvény mellett letöredezett ágak halmozódnak föl, akkor ha valaki elesik, nagyobb a valószínűsége annak, hogy megsérül okoz. Tehát gondoskodunk a törmelék eltávolításáról az ösvénytől messzebbre. A levélfúvó remek munkát végez, de elég sok nagyobb ágat is fel kell emelni és elhúzni. A fák itt túlnyomórészt douglas fenyők. Nagyon magasak, egyenesek és kecsesek, nagyon hajlamosak az ágak elvesztésére. Találunk néhányat, amelyek beleragadtak a puha talajba. Még az erős szél enyhülése után is lehullhatnak az ágak, és nagy kockázatot jelenthetnek. A csapat rendszeresen fölnéz a lombkoronába is, hogy lát-e a kidőlt fákat vagy fennakadt ágakat. Körülbelül 100 méter után az ösvényen találunk egy kidőlt douglas fenyőt, amely teljesen összeomlott az ösvény mellett. Maga a fa nincs útban, de ahogy a gyökerek felhúzódtak, a gyökértányért magával vitte. Egy meglehetősen nagy lyukat is hagyott. Ez a körülmény alapos munkát igényel. Gépi hozzáférés hiányában a lyuk betöltése kézi munkával nagyon hosszú ideig tart, és a törzs meredek lejtőn történő elhelyezése nem biztos, hogy teljesen stabil. A másik alternatíva az ösvény áthelyezése. Ez azt jelenti, hogy be kell vágni a domboldalba, és ez egy újabb hatalmas beavatkozást okoz. Ez a nyomvonal folyását is befolyásolhatja. Több megfontolásra van szükség, és ma biztosan nem vagyunk felkészülve a probléma megoldására. Kicsit odébb egy másik kidőlt fenyő több kisebb fát borított ki, elzárva az ösvényt. Egyetértünk abban, hogy motorfűrészekre van szükségünk ahhoz, hogy szállítható darabokra vágjuk őket, így ez addig vár a szakemberek érkezésére. Természetesen a Glentressben és a Tweed-völgy más részein elvégzendő javítások mennyisége miatt ez az egyik a sok munkából a láncfűrészek használatát igénylők listáján.

b_150_150_16777215_00_images_stories_kulfold_skoterdokar5k.jpg
Folytatjuk a seprést és a takarítást. A törmelék eltávolítása után az ösvény nagy része jó állapotban van. Valójában csak néhány hely akadályozza meg ennek a szakasznak az újranyitását. Ezeknek a javításoknak a megtervezése és végrehajtása, tekintettel az erdőben és a helyi területen végzett hatalmas munkára, néhány hetet vesz igénybe. Amíg kint vagyunk, látunk pár kerékpárost, akik a közeli ösvényen próbálnak felmenni. Udvariasan tájékoztatjuk őket, hogy az ösvényeket lezárták, és odébb egy másik kidőlt douglas fenyő állja útjukat, amelynek 45 méteres hossza szinte lehetetlenné teszi az előrehaladást. Szerencsére az erdei utak túlnyomó többségét megtisztították, biztonságosan lehet kerékpározni és sétálni, így a látogatók továbbra is mozoghatnak. Carola azt mondja, hogy összességében a közönség kiválóan követi a jelzéseket és a tanácsokat, és távol marad az erdőtől. Normális esetben még hétköznap is számítani kell arra, hogy a Glentress parkolóban rengeteg jármű lesz. Ma csak kevesebb, mint tíz.

b_150_150_16777215_00_images_stories_kulfold_skoterdokar7k.jpg

Ezt az együttműködést nagyra értékeli a csapat a helyszínen. Henry elmagyarázza, hogy minden olyan személyhez, akit meglátnak, és aki megpróbálja bejárni az ösvényeket, vagy akár felhajtani az erdőben lévő magasabb parkolóba (a zárt kapuk és táblák ellenére), a személyzet egy tagjának oda kell mennie és beszélnie kell velük. A helyzet elmagyarázása rendben van, és a legtöbben nagyon megértőek voltak, de ez időbe telik a vadőreinknek munkanapjukon. Amíg kint vagyunk, látunk egy járművet a felső parkolóba hajtani. Carola visszamegy az útra, és utána hajt. Még 45 perc, amíg visszajön. Ez egy kis gondot okoz a dolgok nagy rendszerében, de minden nap elvesz valamennyit a helyreállításra fordított időből. Az ösvény tetejétől körülbelül 100 méterig jutunk a nap végére. A legtöbb esetben jól néz ki az eredmény, de a két nagyobb probléma megoldásához több időre és erőforrásra lesz szükség. Miközben a csapat visszatér a bázisra, megvitatják az egyéb megoldásokat és az ellenőrzéseket, valamint a további erőforrásokat igénylő munkák listáját, sorrendjét.

b_150_150_16777215_00_images_stories_kulfold_skoterdokar1k.jpg

Mivel egész Glentress, valamint a közeli Innerleithen, Caberston, Cardrona és Cademuir hasonló figyelmet igényel, nincs egyhamar vége a munkának. Mindenki a lehető leghamarabb szeretné újra megnyitni az utakat, de ezt megfelelően és biztonságosan kell megtenni. A jelenlegi állapot szerint ez a csapat, az erdészek és vadőrök az egész országban holnap újra nekivágnak, feldarabolják a kidőlt törzseket, hogy a dolgok visszaálljanak a normális kerékvágásba.

No events