b_150_150_16777215_00_images_stories_MEGOSZ_amegoszgyorffy_9383.jpg
2021. október 2., Szigetvári Zrínyi Vár és Vigadó K. Központ
Tisztelt Államtitkár Úr, Elnök Úr, Képviselő Úr! Hölgyeim és Uraim!

Tisztelettel köszöntöm a jelenlévőket a MEGOSZ éves nagyrendezvényén! Ahogy megszokhattuk, a magán erdőgazdálkodók ismét egy impozáns történelmi helyszínen gyűltek össze, hogy egy baráti találkozó és szakmai tanácskozás mellett kitartást és lelkesedést is meríthessenek a hely szellemiségéből.
Tavaly Ópusztaszerről – bár a bizonytalanságainktól nem megszabadulva, de – tettre készen távoztunk, hogy mielőbb „szerét ejthessük közös dolgainknak”. Azóta eltelt egy év, de a közös dolgok mintha továbbra is inkább szaporodnának, mint megoldódnának. Így az idei helyszín, Szigetvár történelmi üzenete, az állhatatos és hős kiállás példája bizony ugyancsak egy időszerű történelmi analógia.
A koronavírus-járványhelyzet az idei évben egyelőre nem okozott jelentős zavarokat az erdőgazdálkodásban, viszont jól tudjuk: az ágazat helyzete enélkül sem rózsás. A fapiaci és a munkaerő-piaci helyzet továbbra is bizonytalan. A magán erdőgazdálkodás küszöbön álló nagyarányú újrarendeződésének kimenetele még mindig esetleges és kiszámíthatatlan. Ahogy az is, hogy a globális környezeti kihívások és az azokra adott válaszok végül hogyan érintik majd az erdeink állapotát és az erdőgazdálkodás feltételeit.
Baljós előjel, hogy az új uniós erdőstratégia – legalábbis amennyit már ismerünk belőle – nem az erdőgazdálkodók, erdészeti vállalkozások kihívásainak a kezelését, ehelyett inkább a kihívások szaporítását szolgálja. Hasonlóan felemás érzelmeket keltett bennünk a jövő nemzedékek szószólójának frissen kiadott elvi állásfoglalása az erdőgazdálkodók közérdekű korlátozása kapcsán remélhető, vagy inkább nem remélhető állami kártalanítás lehetőségeiről.
Amit lehet, azt a Kormány mellett az érdekképviseleti szervek is megtesznek a folyamatok befolyásolása érdekében, de azt tudni kell, hogy a mieinkkel párhuzamosan tízszer, százszor annyi ellentétes jelzés érkezik a döntéshozókhoz a jószándékú, jövőért aggódó, de laikus, ezért könnyen befolyásolható közvélemény részéről. Ez nagyban csökkenti a lehetőségét annak, hogy az arany középutat járhassuk.

A tavalyi évben több magán erdőgazdálkodást érintő jogszabály megváltozott, illetve született. Az aktualitásokról az előadások keretében hallani fogunk. A szakmai szervezetekkel karöltve azon vagyunk, hogy a jogszabály-változások következményei az ágazat helyzetét javítsák, ezért nagy hangsúlyt fektetünk az aggályos vagy hiányos rendelkezések felmerülő finomhangolásainak kezdeményezésére, a folyamatok lehetséges irányítására, valamint az erdőtulajdonosok, az erdőgazdálkodók és az erdészeti szakirányítók folyamatos tájékoztatására.
Az idei évben folytatódott az uniós Közös Agrárpolitika következő támogatási ciklusának tervezése. Erről ugyancsak hallhatunk majd részletesen a nap hátralévő részében. Azt látjuk, hogy az uniós stratégák a KAP támogatásokat egyre inkább a környezeti célkitűzések megvalósításának szolgálatába kívánják állítani. Ez az erdőtulajdonosok és erdőgazdálkodók szempontjából tulajdonképpen pozitív hír is lehet, mert ha a tervezők jól végzik a dolgukat, akkor az ágazattól elvárt környezeti teljesítményeket legalább részben nem az erdőgazdálkodóknak kell majd megfinanszírozniuk. Szeretnénk azonban emellett annak a lehetőségét is látni, hogy a magyar kormány által jelentősen megnövelt összegű vidékfejlesztési támogatások egyben az erdőgazdálkodók, valamint az erdészeti vállalkozások versenyképességének a javulását is szolgálják.
Tisztelt Erdőgazdálkodók és Magánerdő-tulajdonosok!
Munka tehát van bőven, ahogy megoldandó feladatok is. Bízom abban, hogy a MEGOSZ, illetve a többi erdészeti szakmai szervezet, a NAK, valamint a szaktárca, az erdészeti igazgatás és az erdészeti tudományos műhelyek közötti kiváló együttműködés – amelyet az idei évben több stratégiai partnerségi együttműködési megállapodással is megerősítettünk – egyre több eredményt hoz, a hazai erdőgazdálkodás javát szolgálva.
Számíthatnak ránk, ahogyan mi is számítunk az Önök támogatására a jövő tavasz végén, nyár elején esedékes kamarai választásokon. A MEGOSZ-t már 2013 óta, a NAK megalakulása óta a meghatározó stratégiai partnereink között tarthatjuk számon, mindig fontos volt számunkra, hogy a magánerdősök véleménye, elképzelései megjelenjenek a kamara mindennapi munkájában. Erre készülünk a jövőben is, szövetségben Önökkel.
Kívánok Önöknek hasznos tanácskozást és kellemes időtöltést a mai rendezvényen!
Köszönöm, hogy meghallgattak!

 

 

No events