ForestPress fotók
2014. augusztus 29. – A sportnapok egy Kárpát-medencei rendezvénnyé nőtte ki magát.

A vendéglátó Szombathelyi Erdészeti Zrt vezérigazgatóját, Bugán Józsefet arra kértük, foglalja össze a sportnapok szervezésének tanulságait.
A vezérigazgató elmondta, hogy az EFDSZ korábbi elnöke, Halmágyi János kereste meg azzal kéréssel, hogy 2014-ben a társaság rendezze meg a XVIII. szakszervezeti sportnapokat.
- 2014 májusában kezdtük meg a szervezést - emlékezik Bugán József –, föltettük az internetre a meghívót és a jelentkezési lapot.

b_150_150_16777215_00_images_stories_sport_szhelysportnap_szervezok20140822.jpg

Megbízott egy szervező bizottságot, amelynek a rendezvény megszervezése lett a feladata, Doncsecz Gábor, a társaság belső ellenőre vezetésével.
- Az eddigi visszajelzések szerint nem volt komolyabb fennakadás a rendezvényen, tehát gördülékenyen zajlottak az események.
- A verseny helyszíneit ki kellett választani, tárgyalni kellett…
- Mindent ez a stáb végzett az érvényben lévő beszerzési szabályzat alapján. Ők választották ki a versenyek helyszíneit, a pályákat, az uszodát, a szállásokat. Hetente kértem tájékoztatást a munkálatok állásáról. Ők készítettek elő minden kötelezettségvállalást, a szerződéseket én írtam alá.  
- Mi alapján becsülték meg a költségeket, a résztvevők létszámát?
- A korábbi évek tapasztalatai alapján 4-500 résztvevővel számoltunk, annak fényében, hogy a sportrendezvényen való részvétel „felszálló ágban van”. Hála Istennek erdész körökben is egyre többen sportolnak. Az eddigi adatok szerint több mint ötszáz résztvevője volt a versenyeknek. Annak ellenére, hogy lövészet idén nem szerepelt a sportágak között.
- Miért nem?
- Azért, mert a sportlövészek egész évben, rendszeresen találkoznak, a társaságok közötti lövészversenyeken számos alkalom kínálkozik, hogy ennek a szenvedélyüknek áldozzanak.
- Együttműködő partnerek voltak a helyi intézmények a rendezvény szervezésében?
- Az egész rendezvény üzleti alapon működik. Kár nem ért senkit. A versenyeknek erkölcsi és fizikai-szellemi haszna óriási, mert sportolnak a kollégák. Még nagyobb erkölcsi hozadéka, hogy ország határain túlról is hívtunk résztvevőket. Ezért is mondtam a köszöntőmben, hogy a sportnapok egy Kárpát-medencei rendezvénnyé nőtte ki magát. Ez pedig egy nagyon szép, nem anyagi jellegű haszon. Azt pedig személyesen is sajnálom, hogy a kárpátaljai erdészek nem tudtak eljönni idén, de remélem, hogy jövőre itt lehetnek közöttünk.

b_150_150_16777215_00_images_stories_sport_szhelysportnap_kulfoldiek20140823.jpg
- Ez a szándék találkozik a szakszervezeti elképzelésekkel is?
- Remélem, hogy számukra is elfogadható lesz ez az irányvonal. A Kárpát-medence természetes egysége az erdőgazdálkodásnak, hasonló szakmai gyökerek, elvek alapján dolgozunk.
- Ez a rendezvény is növelheti a társaság városi elismertségét, hasonlóan mondjuk a közjóléti létesítmények avatásához?
- Részemről csak a jó minőség fogadható el, ezért arra kértem a szervezőket, hogy ezt a rendezvényt is a lehető legjobban készítsék elő. Ezek alapján úgy gondolom, hogy az egész államerdészet presztízsét növelte ez a rendezvény.
- A közelmúltban tulajdonosváltás zajlott az erdészeti társaságoknál. Az új tulajdonos, a Földművelésügyi Minisztérium is támogatja az ehhez hasonló rendezvényeket?
- Természetesen tájékoztattuk és meghívtuk a sportnapokra Bitay államtitkár urat is. A minisztérium partner abban, hogy a határon túli erdész szakszervezetekkel is tartsuk a kapcsolatot. (z.)

No events