b_150_150_16777215_00_images_stories_erti_puspok_kamionhuzas.jpg

2015. május 1. - Látványos és meglehetősen „súlyos” sportág képviselői mérték össze erejüket április 26-án, a püspökladányi Arborétumban.

Az erős ember versenyek során olyan óriási súlyokat mozgatnak meg a versenyzők, hogy első hallásra talán el sem hinnénk, hogy ilyen létezhet. A Püspökladányban zajló Hungarian Strongman Association Kelet-Magyarország Legerősebb Embere versenyen öt versenyszámban mérkőztek meg a sportolók. Ezek a kamionhúzás, a vikingnyomás, a koffercipelés, a súly magasba dobás, illetve a súlypiramis számok voltak.
A kamionhúzást egy speciális hám segítségével kell végrehajtani, amellyel a versenyző összeköttetésben van a vontatott járművel. A feladatot az nyeri, aki a leggyorsabban teljesíti a 20 méteres távot.

b_150_150_16777215_00_images_stories_erti_puspok_vikingnyoms.JPG
A vikingnyomásnál a versenyzőnek adott súlyt kell minél többször kinyomnia állva. A feladatra 1 perc áll rendelkezésére. Érvényes az ismétlés, ha a térd és a könyök is nyújtva van és a versenyző legalább 1mp-ig uralja a súlyt, amely általában 150 kg körüli. A számot az nyeri, aki a legtöbb ismétlést tudja végrehajtani.
A magasra dobás során a versenyzőnek változtatható magasságú állvány fölött tetszőleges technikával kell átdobni egy 20 kg-os tárgyat. Minden magasságon 3 kísérlet tehető, magasságot ki lehet hagyni, de nagyobb magasságra csak érvényes dobás után lehet menni. Adott magasságról csak érvényes és sikeres dobás után lehet továbblépni. A számot az nyeri, aki a legmagasabbat dobja.
A koffercipelés tulajdonképpen két darab 200 kg-os egyforma súly cipelése adott táv minél gyorsabb megtételével. A feladatot az nyeri, aki a leggyorsabban végez a feladattal. A versenyző a koffereket cipelés közben bármikor leteheti, majd ugyanonnan folytathatja annak végrehajtását.
És végül a súlypiramis versenyszám 200, 200 és 240kg-os súlyok, 3-3db, egyenként 35cm-es lépcsőre felhordását jelenti. A feladatot az nyeri, aki a leggyorsabban végez a feladattal, illetve a legtöbb lépcsőt teljesíti szintidőn belül.
A versenyen résztvevő sportolók nevei jól ismertek mind a hazai mind a külföldi versenyekről. A küzdelem nagyon szoros volt, amit jól mutat a rangsor:
1. Sárai István 50 pont, 2. Hajnal Tamás 49 pont, 3. Bíró Sándor 44 pont, 4. Zokolicza Csaba 36 pont, 5. Ladamereczki Zoltán 33 pont, 6. Krajcs János 31 pont, 7. Mengyi Rajmond 31 pont, 8. Juhász Csaba 25 pont, 9. Tolnai Lajos 24 pont, 10. Herman Alfréd 22 pont, 11 Bíró László 16 pont, 12. Székely Sándor 9 pont.
A verseny befejezéseként a résztvevőknek Rásó János alpolgármester adta át a díjakat.

Rásó János ERTI Püspökladány

No events