2015. június 22. - Az Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezetének (EFDSZ-nek) kezdeményezésére immár XIX. alkalommal rendezték meg az újabban már  Nemzetközi Erdészeti és Faipari Sportnapokat.

Az idei versenyek házigazdája a VADEX Mezőföldi Zrt. volt, s a küzdelmeknek Székesfehérvár és Soponya adott otthont.
Sportnapokat Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyitotta meg. A versenyzőket köszöntötte Dudás Péter EFDSZ elnök és Majoros Gábor, a VADEX Zrt. vezérigazgatója is.
Az ünnepélyes megnyitón részt vett Vargha Tamás országgyűlési képviselő és Cser-Palkovics András polgármester is. Idén, a korábbi évekhez képest egy kicsit változott a külföldi csapatok összetétele. Új résztvevőként jelen voltak osztrák sportolók, valamint a román csapat mellett Szlovéniából is érkeztek versenyzők.

A korábbi 400-500 fős nevezési létszám után 2015-ben rekordot értek el, hiszen most állított ki először valamennyi állami erdőgazdaság saját csapatot, és így több mint 650 sportolni vágyó mérte össze felkészültségét.

Amint arról korábban már beszámoltunk, 2015-ben az alábbi 13 versenyszámban volt lehetőség rajthoz állni:
Streetball, asztalitenisz, biatlon, tarokk, sakk, ulti, sárkányhajó, rönkhajítás, labdarúgás, bowling, úszás, futás, lövészet.
Ezek közül a legtöbben a lövészetre, bowlingra és a sárkányhajóra jelentkeztek.
A síkfutást Bitay Márton Örs FM államtitkár startpisztolya indította.
Az idei év érdekessége, hogy a sportágak közé bekerült a biatlon is, mint új sportág, valamint a „Magyar erdőgazdálkodásban dolgozó vadász több tusa lő bajnoksága” versenyt a pénteki lövészet keretében rendezték meg.

A szombati záróünnepélyen a díjakat Ugron Ákos helyettes államtitkár, Berényi Gyula szakszervezeti főtitkár és Majoros Gábor vezérigazgató adta át.

Az erdő- és fagazdasági ágazat körében dolgozók minden évben nagy várakozással tekintenek a rendezvény elé. Az erdészek és faiparosok között már közismert, hogy az egyre több résztvevővel megrendezett versenyek nem csak a sportról szólnak, hanem egyben évenkénti baráti találkozók, ahol kollégák, egykori évfolyamtársak gyűlnek össze az ország minden részéből.

Az eddig megrendezett 18 sikeres verseny eredete még a 19. századba nyúlik vissza, amikor a szakszervezeti mozgalom a sportot már a dolgozó ember testi-lelki egészséget erősítő és megőrző tevékenységének tekintette és ezért támogatta. Az EFDSZ is ennek a célnak és hagyománynak a jegyében indította el a maga saját sportmozgalmát nem sokkal megalakulása után, 1996-ban, Fritsch Ottó erdőmérnök javaslatára. A kolléga az ’50-es években maga is a MEDOSZ (Mezőgazdasági és Erdészeti Dolgozók Szakszervezete) színeiben országos sikereket elért atléta volt.

Az erdő- és fagazdaságok, valamint az ahhoz kapcsolódó intézmények, hivatalok dolgozói évközben, munkájuk mellett űznek különböző sportágakat, ezért ez az évenként más-más helyszínen sorra kerülő rendezvény nyújt számukra versenyzési lehetőséget. Természetesen, ez az otthoni környezetben még válogató versenyek megrendezését is jelentheti, és így még többen vehetnek részt a küzdelmekben és a társuló rendezvényeken.

Örvendetes, hogy nem csak hazai kollegák indulnak a versenyeken, hanem a szomszédos országokból is hívunk meg szakterületünkön dolgozókat.


No events