Salgótarján, 2019. október 24. - Szombaton rendezik meg Mátraverebély-Szentkúton az erdészek és vadászok zarándoklatát, a Szent Hubertus-búcsút, amelynek részeként a II. Kelet-cserháti Trófeaszemlét is megtartják.

A Hubertus-misét Fejes Antal, a rendház helyettes vezetője mutatja be - tájékoztatta Orosz Lóránt kegyhelyigazgató csütörtökön az MTI-t.
    Tavaly rendezték meg először, hagyományteremtő szándékkal a Kelet-cserháti Trófeaszemlét, amelynek idén is a Szent Hubertus-ünnepség ad helyet.
    Kiválasztják az év legszebb dám- és gímbikáját, két kategóriában, és szakmai konferenciát is rendeznek a Dám szerepe a cserháti nagyvadgazdálkodásban címmel a térség vadgazdálkodását irányító szakemberei számára.
    A kegyhelyigazgató elmondta: a 11 órakor kezdődő Szent Hubertus-mise a vadászat és az egyház közös hagyományait képviseli. A liturgia azt sugározza, hogy "tiszteljük a Teremtőt és teremtményeit egyaránt, valamint fogadjuk el a természet rendjét".
    Szent Hubertust a vadászok, erdészek, lövészcéhek védőszentjeként tisztelik. A szentkúti szerzetesek a mise keretein belül is Isten igéjét hirdetik. Nem arra hívnak fel, hogy a vadász tegye le a fegyvert, hanem arra, hogy aki a maga nemében bizonyos állatokkal szemben az élet ura, az gondolkozzon el az élet értelmén, célján, tisztelettel és etikusan bánjon a vaddal. Ezért áldják meg az elejtett szarvast, a vadállományt, és a vadászokat is.
    A rendezvény vadászoknak szól, de délutántól a szervezők szívesen fogadnak minden érdeklődőt.

 

No events