Szolgáltató szervezetekké válnak a nemzeti parkok

A kormánynak az a szándéka, hogy szolgáltató szervezetekké alakítja át az ország nemzeti parkjait. Összeállításunkból kiderül: a tervezett átszervezés részleteiről az érintett természetvédelmi szakemberek nagyon keveset tudnak.
A Gyurcsány-kormány programjában szerepel egy mondat, amely így hangzik: "Szolgáltató szervezetekké alakítjuk a nemzeti parkokat." Mivel a kormányprogram nem részletezi, hogy mit kell ezen érteni, összeállításunkban a szaktárca vezetőjét és több nemzeti park igazgatóját kérdeztük meg a várható átalakításokról.
Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter érdeklődésünkre elmondta: azt tervezik, hogy a nemzeti parkoknál szétválasztják a hatósági munkát és a szolgáltató jellegű tevékenységet. Persányi nonszensznek nevezte azt a gyakorlatot, hogy a nemzeti parkok a szakhatósági feladataik ellátása során szabályozó és tiltó tevékenységet folytatnak, ami kedvezőtlen megítélést vált ki. Szerinte ennek éppen az ellenkezőjét kellene elérni: szolgáltatásaikkal közelebb kell hozniuk a természetet az emberekhez. Mint mondta, a világon sehol sem működnek olyan formában a nemzeti parkok, mint nálunk, hiszen másutt ezek az idegenforgalom és az ökoturizmus központjai, az eladott ajándéktárgyakból és könyvekből vagy a megtermelt különleges élelmiszerekből szép bevételre tesznek szert. A miniszter szerint Magyarországon is ilyen nemzeti parkokat kell létrehozni, egyebek mellett több tanösvényt, látogatóközpontot alakítva ki. A miniszter közölte: az átszervezés során külön szervezetet alakítanak majd ki a hatósági munka elvégzésére.
A nemzeti parkok vezetőivel folytatott beszélgetések során kiderült, hogy a szakembereknek egyelőre kevés információjuk van a tervezett átszervezésről. Nagy Károly, a Bükki Nemzeti Park igazgatóhelyettese azt mondta: tevékenységük részben ma is szolgáltató jellegű, hiszen fenntartanak erdei iskolákat és látogatóközpontokat. A szakember hozzáfűzte: a nemzeti park minden egyes tevékenységének a természet védelme a célja, ezen belül a szolgáltató jellegű feladatok úgy értelmezhetők, mint a természetvédelemmel kapcsolatos tudatformálás eszközei. Markovics Tibornak, az Őrségi Nemzeti Park igazgatójának a tervezett átalakítás részleteiről ugyancsak nincs még információja. Arra a kérdésünkre, hogy elképzelései szerint hogyan kellene megreformálni a nemzeti parkok működését, Markovics kifejtette: a nemzeti parkok - jelenleg döntően hatósági - feladatai helyett a természetmegóvási tevékenységet kellene előtérbe helyezni, illetve olyan programokat kellene kidolgozni, amelyek a természetvédelem lényegét mutatják be a látogatóknak.
A készülőfélben lévő változásokról Balogh László, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vezetője is csupán annyit tud, hogy a kormány tervei szerint a nemzeti parkok mostani hatósági munkáját a jövőben egy külön szervezet látná el, míg a parkok a természeti értékek védelmét, az állam kezében lévő természetvédelmi területek gondozását végeznék. Mint mondta, tudomása szerint jelenleg az átszervezéseket előkészítő munka folyik, amelynek során a nemzeti parkok szakembereivel is konzultálnak, részletekről azonban még nem tud beszámolni.
Lényegesen több konkrétumról számolt be Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója. Mint mondta, a hatósági jogkörök leválasztásával megerősödhetnek a nemzeti parkok, hiszen a jövőben kizárólag a szorosan vett szakmai munkára kell majd koncentrálniuk. Arra a kérdésünkre, létszámleépítéssel jár-e az átszervezés, az igazgató azt válaszolta: tudomása szerint a hatósági feladatokat ellátó szakemberek nem veszítik el a munkájukat, csupán annyi történik, hogy egy másik intézmény vagy szervezet fennhatósága alá tartoznak majd.
Érdeklődésünkre, miszerint elképzelhető-e, hogy az átszervezés következtében kevesebb állami támogatást kapnak majd a parkok, Aradi Csaba azt felelte: habár a nemzeti parkok komoly bevételekre tehetnek szert, ha megerősítik tevékenységük szolgáltató jellegét, ugyanakkor jelentős állami támogatásra továbbra is szükségük lesz, hiszen például egy élőhely-rehabilitációt piaci alapon - mivel az nem nyereséges beruházás - nem lehet elvégezni. Az igazgató hozzátette: minden nemzeti parkban ki kell találni, hogy milyen jellegű tevékenységből származhat pluszjövedelem. A Hortobággyal kapcsolatban Aradi Csaba azt mondta: céljuk az öko- és tömegturizmus fejlesztése, amelynek keretében új látogatóközpontot építenek, s hamarosan megkezdi próbaüzemét a hortobágyi halastavak körül futó kisvasút.

<<Vissza

No events