Amint arról többször is hírt adtunk, számos zökkenő kísérte a Natura 2000 európai természetvédelmi hálózatba kijelölt területek véglegesítését.  A hálózatról szóló szabályozás október 16-án lép életbe - olvasható a Magyar Közlöny 143. számából.
Zöld szervezetek már hetek óta sérelmezték, hogy az Európai Unió új tagországai közül Magyarország volt az egyetlen, amely még nem hirdette ki az európai szinten jelentős természeti értékek megóvását célzó Natura 2000 hálózat területeit. A Natura 2000 hálózat kihirdetése egyébként az EU-csatlakozás feltétele volt, aminek késedelmét az Európai Bizottság a civil szervezetek szerint olyannyira nem nézte jó szemmel, hogy kilátásba helyezte az EU strukturális alapjainak befagyasztását is.
Ezzel szemben az érintett gazdák pedig azt nehezményezték, hogy a megkérdezésük nélkül döntöttek a tulajdonukban lévő földterületek védelem alá helyezéséről. Azt kifogásolták, hogy nem tájékoztatták őket sem a kiválasztás szempontjairól, sem a kártalanítás módjáról. A védelem alá helyezés várhatóan komoly piaci értékvesztést jelent ezen területek tulajdonasainak.
A megjelent két kormányrendelet feltünteti a Natura 2000 hálózatba tartozó területeket, a védendő élőhely-típusokat és fajokat, valamint a kompenzáció és a támogatások részletes szabályait is. Ezeken a területeken a földhasználóknak tevékenységük korlátozása esetén kártalanítás jár, amelyet 2007. július elsejétől már területalapú támogatás is kiegészít - tartalmazza a vonatkozó kormányrendelet.
A kijelölt területeken való földhasználat általános szabályairól a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közösen dolgoz ki kormányrendeletet a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal. A szabályozás kihirdetését követően minden egyes Natura 2000 területre részletes kezelési terveit kell majd kidolgozni, amely alapján helyrajzi szám szerint határozzák majd meg az engedélyezett tevékenységek körét.
A Natura 2000 hálózatba 55 különleges madárvédelmi terület és 467 különleges természet-megőrzési terület tartozik.

<<Vissza

No events