A Zengő-bizottság szerint a vizsgált három helyszín közül egyik sem igazán alkalmas arra, hogy ott épüljön fel a NATO-lokátorállomás.  Ezért értesülések szerint elképzelhető, hogy a keddi szavazáson úgy döntenek, újabb helyszínt keresnek.
A független szakértők azt vizsgálták, hogy a Zengő, a Hármas-hegy vagy a Tenkes-hegy alkalmasabb-e a NATO-radar telepítésére. A bizottság tagjai kedden szavaznak a kérdésről, de egyik helyszínt sem tartják igazán jó megoldásnak. A Hármas-hegy ugyanis a Zengőhöz hasonlóan védett terület, a Tenkes pedig turisztikai szempontból fontos Magyarországnak.
A köztévé híradója szerint két mecseki csúcs, a Tubes és a Misina-tető jöhet még szóba. A környezetvédők tiltakozása után kérték fel az illetékes minisztériumok a bizottságot, hogy ha lehet, a Zengő helyett keressen új helyszínt a lokátorállomásnak.
Az elkészült szakértői tanulmány alapján arra következtettek, hogy a Tenkes-hegy lehet az eredetileg a Zengőre tervezett radarállomás új helyszíne. A dokumentum készítői elsősorban természetvédelmi megfontolásokból és a társadalom többségének elutasító véleménye miatt azt ajánlják, ne védett területen épüljön a lokátor. Két helyszín alkalmasságát vizsgálták a Zengőn kívül: a Hármashegyet és a Tenkest. Úgy tudjuk, a pénzügyi és a műszaki érvek inkább az utóbbi mellett szólnak.
Ismeretes, hogy korábban szóba került egy a Bakonyban található egykori szovjet támaszpont környéke is.

<<Vissza

No events