ImageÁrverésen vett 60 ezer hektár védett esőerdőt nyitottak meg a lakosság és a nagyközönség számára
Valdivia- Chile – Az erdőirtás és az elhanyagolt állapotok immár hivatalosan is a múlté abban a nagykiterjedésű, gazdag élővilágú, mérsékelt éghajlatú esőerdőben, mely a leginkább veszélyeztetett területek közé tartozik a világon.
A nemrégen felavatott új Valdiviai Parti Természetvédelmi Sáv Dél-Chilében, nagy előrelépést jelent az erdők megőrzése felé, új megközelítési módokat és együttműködést kínálva a helyi közösségek fejlődéséhez.

A helyi erdőségek hihetetlen értékű vadjai között megtalálhatóak a világon a legkisebb szarvasok, a legtermetesebb harkályok, az úgynevezett hegyi majmok (kisméretű, fán lakó erszényesek, amelyeket a tudósok élő őslényeknek tartanak), legalább 58 madárfaj, több ritka húsevő, mint például a déli folyami vidra. Ez a terület az otthona a világon leghosszabb életű fafajoknak, az alerce vagy vörösfa, (Fitzroya cupressoides), amely az észak-amerikai hegyi mamutfenyőre hasonlít leginkább, s akár 4 ezer évig is elélhet. Ezekben az erdőkben lakozik az olivillo (Aextoxicon puntatum) fa, amely a földön egyedül és csakis Dél-Chile mérsékelt éghajlatú esőerdeiben nő.
A Nature Conservacy és a WWF a valdivai területet 2003. végén, árverésen vásárolta meg, miután a Bosques S. A. erdészeti társaság csődöt jelentett. A társaság legnagyobb hitelezője, a Fleet Boston Financial Corporation, (mára a Bank of America tulajdona) megkönnyítette a föld kivásárlását, azaz a társaság összes részvényének megvásárlását. Jelenleg a Nature Conservancy és a WWF együtt igazgatja a természetvédelmi területet, a chilei partnerekkel együttműködésben. A tulajdonjogot és az irányítást át fogják ruházni a chileiekre. Állandó kapcsolatot tartanak fenn a környező települések lakóival, annak érdekében, hogy hagyományos földhasználatuk a teljes stratégia részeként fennmaradjon, és elősegítse a helyi gazdaság kompatibilis fejlődését.
A természetvédelmi területen 3600 hektáron nem őshonos eukaliptusz fa nő, mintegy1600 hektár területen pedig korábban tarvágást végeztek, hogy egy másik eukaliptusz ültetvényt hozzanak létre. A két nemzetközi szervezet és a helyi chilei partner környezettudatos módon fogja kitermelni az eukaliptuszokat, és helyreállítja a teljes, 5200 hektárnyi területen az őshonos erdőt. A faanyag értékesítéséből befolyt összeg a természetmegőrző projekt alapját támogatja majd.
No events