Finnország észak-keleti részén a Metsähallitus, állami fakitermelő vállalat tarvágással termeli ki a természetes erdőket , megszegve ezzel azt a moratóriumot, melyet a környezetvédő szervezetekkel kötött. A Greenpeace és a Finn Természetvédő Egyesület (FANC) ez év májusában szemlét tartott a helyszínen, s feltárta, hogy az állami tulajdonban lévő társaság három területen végzett tarvágást az eltelt hat hónap során. A vágások hossza helyenként az egy kilométert is meghaladta.
A Metsähallitus és a környezetvédő szervezetek, a WWF Természetvédelmi Alapja és a FANC megállapodott egy moratóriumban, miszerint ezeket a területeket védi, amíg azok jövőjéről folynak a tárgyalások. A tervajavi területen éppen a Metsahallitus saját kutatásai erősítették meg az őshonos fafajok alkotta erdők ökológiai értékét, s számos veszélyeztetett fajt is találtak, mint például a repülő mókust.
A távoli északon, Lappföldön, a sámi nép pásztorai rénszarvas-tenyésztésből tartják fenn hagyományos életmódjukat, ennek a természetes erdőségnek a lakóiként. A sámik jogait a finn alkotmány és számos nemzetközi megállapodás védi, melyek elismerik, hogy a rénszarvastartás a kultúrájuk alapja. Mindezek ellenére a Metsähallitus vállalat a fakitermelés folytatását tervezi ezeken a területeken is, komolyan veszélyeztetve sok nomád pásztor megélhetését.

<<Vissza

No events