Erdő- és bozóttűz pusztít az Indonéz szigetvilág egyik szigetén, Szumátrán.  Az indonéz erdészeti minisztérium szerint a tűz mintegy 400 gócpontja látható Szumátra területén, a műholdas felvételeken. A hivatalos tájékoztatás szerint a tüzek továbbterjednek. Pekanbaru városban a látótávolság 500 méterre csökkent, ezért nem indultak el a légi járatok. Az egészségügyi hatóságok oxigénmaszkokat osztanak a lakosságnak, és bezárták az iskolákat, megtiltották a gyermekek számára a szabadtéri foglalkozásokat, beleértve a sporttevékenységeket is a füst sújtotta körzetekben. A feltörő sűrű füst már Malajzia fölé is kiterjedt.
Évekkel ezelőtti indonéziai füstszennyezettség hatszorosan haladta meg a megengedett szintet, negyvenezer embert kellett kórházba szállítani és tizenkilenc halálos áldozatot követelt.
Kevin Dunion, a Friends of the Earth International elnöke, már 1997-ben figyelmeztette az indonéz kormányt a faipar, az erdőtelepítések és az illegális erdőégetés ellenőrzésének a kudarcával kapcsolatos felelősségére, ami komoly társadalmi, környezetvédelmi és gazdasági gondokat okoz. A rosszul - nem tartamos gazdálkodással - kezelt nagykiterjedésű erdők a nagyon szegény vidékeken könnyen esnek a lakosság által okozott tűz martalékául.

<<Vissza

No events