(karitatív projektkezdeményezés a kárpátaljai magyarok megsegítése érdekében - www.ultessegycsemetet.hu )

Kedvezményezett: Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (100%-ban)

Projektgazda: Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács (EESZT)

Projektben együttműködő partnerek:

Ugron Alapítvány (Székelyudvarhely),
Országos Erdészeti Egyesület (OEE),
Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Szövetsége (MEGOSZ)
Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség (FAGOSZ)
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

Várható csatlakozó szervezetek:

A projekt karitatív jellegéből adódóan várhatóan a hazai szakmai erdészeti, vadászati, agrárgazdasági civil szervezetek, cégek és magánszemélyek fognak csatlakozni a projekthez.

A projekt indokoltsága és célja:

A nemzetközi migrációs kérdések miatt a kárpátaljai magyarok helyzete sajnálatos módon háttérbe került annak ellenére, hogy a tél közeledtével kiemelt segítségre lenne szüksége az ott élő magyaroknak. Kárpátaljai honfitársainknak a tárgyi támogatásokon kívül jelenleg sokkal fontosabb az anyagi támogatás. Az anyagi támogatásokat vám- és bürokráciamentesen tudják felhasználni a szorulthelyzetben lévők segítségére az ott dolgozó karitatív szervezetek.
 
A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat 2015. során bevezette a támogatói-kártyák rendszerét a kárpátaljai magyarság körében, melynek segítségével a támogatói plasztikkártyát használók 50 %-os kedvezményt kapnak a vásárlásaik értékéből. A kártyákat havi rendszerességgel a Szeretetszolgálat tölti fel egy keret összeggel. Így az adományok ellenőrizhetően kerülnek felhasználásra, járulékos költségek nélkül. Jelen projektünkkel ezt a támogatói rendszert szeretnénk anyagilag erősíteni, a kárpátaljai rászoruló családokat anyagilag támogatni. A befizetésre kerülő összegek már másnap segítséget adnak egy családnak.

Projektünk célja, hogy minél rövidebb idő alatt anyagi támogatást gyűjtsünk a  Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat magyarországi bankszámlájára, így támogatva a támogatói-kártya rendszert.

A projekt másodlagos eredménye, hogy az elültetésre kerülő fák kitermelésükkor a Székelyudvarhelyen bejegyzett Ugron Alapítványon keresztül szintén a határon túli fiatalok oktatását, nemzeti identitásának erősítését fogja szolgálni, hiszen ennek az alapítványnak küldetése az székelyföldi magyarság erősítése.
    
A projekt rövid leírása:

A projekt egy karitatív faültetési program, amelyhez erdőterületet Erdélyben, a Hargitán az Ugron Alapítvány biztosít. A projekthez a szükséges erdészeti szaporítóanyagot (csemetéket) az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács (EESZT) biztosítja, a csemeték elültetésének költségét a két szervezet közösen vállalja.

Ha valaki egyetért a projekt céljával és regisztrál a honlapon (www.ultessegyfacsemetet.hu), majd banki átutalással átutalja egy csemete „felajánlási árát”, legalább ötezer forintot a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat magyarországi bankszámlájára annak viszonzásul a projekt szervezői Erdélyben a Hargitán elültetnek egy fenyőcsemetét. Az elültetett csemete GPS koordinátáit e-mailben megkapja az adományozó, így azt a jövőben bármikor felkeresheti.

Miért Erdélyben ültetünk csemetéket, ha Kárpátalján akarunk segíteni?
1. Mert az ukrajnai állapotok jelenleg nem teszik lehetővé egy kárpátaljai erdőterület felhasználását.
2. Mert a Székelyudvarhelyen bejegyzett Ugron Alapítvány politikai és magánjogi feddhetetlensége garantálja a projekt karitatív jellegét illetve a célterület vagyoni biztonságát, elidegeníthetetlenségét.
3. Mert az Ugron Alapítvány minden bevételéből a székelyföldi magyarok megmaradását támogatja, így az elültetett csemeték egyszer majd szintén nemes célt fognak szolgálni.


A projekt időzítésének indokoltága:
1. A tél beállta előtt mindenképpen szükséges, hogy az anyagi támogatás megérkezzen a rászorulókhoz.
2. A projekt révén az erdész-vadász szakmának lehetősége lenne egységesen karitatív szándékát kifejezni.
3. A csemeték ültetését a 2015/2016-os ültetési időszakban meg lehet oldani.

A projekt gazdasági megítélése:

Teljesen non-profit, adománygyűjtő jellegű. Azáltal, hogy az átutalt összeg egyenesen a felhasználóhoz kerül, így a visszaélés lehetősége kizártnak tekinthető.
    

Miért csatlakozz, és ültess egy csemetét?
1. Mert az adományodból már másnap vásárolnak élelmiszert vagy  gyógyszert rászoruló kárpátaljai magyarok!
2. Mert az adományod 100%-ban célba jut, mivel  egyenesen a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat bankszámlaszámára utalod az adományt, így járulékos költség, elaprózódás nincsen!
3. Mert lesz egy fa a Hargitán, ami majd egyszer szintén magyar gyerekek oktatását segíti!
4. Mert lesz egy fa a Hargitán, amit ha Erdélybe utazol felkereshetsz, és elmondhatod: „Én ültettem”!
5. Mert segíteni kötelességünk!
6. Mert fát ültetni mindig jó, és békességes dolog!

További információkért:
Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács (EESZT)
www.csemete.hu
Kárpáti Béla elnök (+36-30-520-8504)

No events