2014. február 10. - Sajnálatos hírt kaptunk Dudás Bélától, az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészetének igazgatójától, aki szomorún számolt egy "munkatársuk" elvesztéséről.

Boldizsár Tibor tagtársunk, ottani hivatásos vadász Sasréti Vadász Alfa nevű 6 éves bajor hegyi vérebe február ötödikén gazdájával egy sebzett muflonkos keresésére indult a gyöngyössolymosi kőfejtő környékére. A véreb szép munkával kidolgozta a csapát, majd hajszában pont a kőfejtő 25 m magas peremén állította meg mellső láblövött vadat.
A kegyelemlövés után a vad a sziklapárkány felé gurult, majd a belefogó vérebbel együtt a mélybe zuhant. Gazdája lélekszakadva sietett a kutyához, 20 percen belül állatorvosnál voltak, de vélhetően a létfontosságú szervek (máj, lép) súlyos traumája miatt a rendkívül eredményesen dolgozó vérebet nem lehetett megmenteni, Ez volt 121. eredményes munkája. Vezetője fejkamerával végig filmezte a munkát, annak sajnálatos befejező momentumát, a lezuhanást is, de érthető okokból a teljes felvételt törölte, soha többé nem szerette volna látni kiváló kutyája balszerencséjét, amely a Mátravidék legeredményesebb vérebének a pusztulását jelentette.
Némi vigaszt jelenthet, hogy Tibor azonos nevű fia is elkezdte már tanulni és gyakorolni vérebvezetést, s az erdészeti szakközépiskolai tanulmányai mellett már sikeresen elővizsgáztatta szentpéterföldei nyári gyakorlata során Cinke nevű hannoveri vérebüket, akire így a tapasztalt kutya elvesztése miatt nagyobb feladat fog hárulni.
Az mindenesetre megsüvegelendő. hogy egy erdészet igazgatója ilyen behatóan és nagy empátiával foglalkozzon egy véreb sorsával. Köszönet érte!

No events