2017. szeptember 7. - Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfaluban rendezik meg 2017. szeptember 7-10. között az I. Mudi Világtalálkozót.

A négynapos rendezvényen a mudival, az egyik legritkább és legkevésbé ismert magyar pásztorkutyafajtával ismerkedhetnek meg az eseményre kilátogatók. A szakmai világtalálkozó megnyitó ünnepségén a Földművelésügyi Minisztérium nevében Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a megjelenteket.
A Hungarikum Bizottság 2017. március 21-i, Egerben meghozott döntése alapján a Hungarikumok Gyűjteményébe kerültek a magyar pásztor- és vadászkutyafajták. A magyar kutyafajták a magyar ember évszázados tenyésztői munkájának eredményeként ma is hozzátartoznak a mindennapokhoz. Az állatokkal foglalkozó tenyésztő szervezetek célja, hogy a magyarországi állomány, szabályozott, ellenőrizhető tenyésztés során született, egészséges, örökletes betegségektől mentes, fajtiszta egyedekből tevődjön össze.
A Földművelésügyi Minisztérium számára a magyar kutyafajták sorsa, megmaradása prioritást élvez, ezért is volt fontos pillanat idén, amikor bekerültek a Hungarikumok Gyűjteményébe – mondta el Szakáli István Loránd.
A helyettes államtitkár kiemelte: az agrártárca kiemelt figyelmet fordít az őshonos fajták génmegőrzésére. A világtalálkozó kiváló alkalom arra, hogy nagyobb figyelmet kapjanak a magyar kutyafajták, világossá váljon, hogy szerves részét képezik a kultúránknak, hozzátartoznak jelenünkhöz, jövőnkhöz.
A szakmai rendezvény kitűnő lehetőséget biztosít a mudi iránt elkötelezett emberek számára, hogy közösen gondolkodjanak a kutyafajta megőrzése, megóvása érdekében szükséges lépésekről - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.