2021. május 10. - Rendőrségi adatok szerint, a falopás az összes környezetvédelmi bűncselekmény 51%-át teszi ki.

Ennek a gyakorlatnak véget kell vetni.
Pár nap múlva hatályba lép a természet- és tájvédelmi törvény módosítása, amely javítja a nemzeti parkok védelmét. Betiltja ugyanis a nagy kiterjedésű erdőirtást a parkok területén, ráadásul tényleges hatáskörökkel ruházza fel az állami természetvédőket a fakitermelés ellenőrzése terén is. „A módosításnak köszönhetően készen állunk egy olyan mobilalkalmazás elindítására, amely lehetőséget ad az engedély nélküli fakitermelés vagy -szállítás bejelentésére" - mondta Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter.
Hozzátette, hogy az egységes, mindenki számára elérhető rendszeren keresztüli ellenőrzés hozzájárulhat a fenntartható erdőgazdálkodás működésébe vetett társadalmi bizalom helyreállításához. „Az alkalmazást a kezdetektől úgy akarjuk beállítani, hogy a tervezett fakitermelés is követhető legyen, illetve, hogy a nemzeti parkok határait túllépve az egész ország területén folyó kitermelés és szállítás is ellenőrzés alá kerüljön“ - tette hozzá a miniszter.
Martin Haluš, a Környezetpolitikai Intézet (IEP) igazgatója szerint az alkalmazás előkészítéséhez a Bulgáriában és Romániában már működő, a faáru szállítását felügyelő rendszer adta az inspirációt. „Az emberek az alkalmazás révén nemcsak azt ellenőrizhetik, hogy az adott területen engedélyezett-e a kitermelés, hanem az engedélyezett mennyiséget és az engedély számát is megtudhatják. Ha pedig valamilyen visszáságra derül fény, az információ az illetékes ellenőrző hatósághoz kerül. Farönk szállítása esetén a jármű regisztrációs száma lesz a meghatározó” - mondta Haluš.
A szakminisztérium már tárgyalásokat kezdeményezett az érintett intézményekkel arról, hogyan tehető átláthatóbbá a fakitermelés. A találkozón nem csak a tárca munkatársai és elemzői vettek részt, hanem a természetvédők, a környezetvédelmi ellenőrök, valamint a Szlovák Erdészeti és Faipari Felügyelet képviselői is. Az alkalmazás a következő év végére készülhet el.

 

No events